Side:Historisk Tidsskrift (Norway), fjerde Række, femte Bind (1909).djvu/63

Denne siden er ikke korrekturlest
57
OM JORDEGODSETS FORDELING I TØNSBERG LEN I 1650 OG 1701.

krongods. Her laa kongsgaarden Sem[1], residens for lenets befalingsmænd.

Adelen havde dog ogsaa 15 %; i skibredets østkant laa nemlig hovedgaarden Falkensten, hvis eier for tiden var Ida Lange. Preben v. Ahnen havde 10 spredte lodder, og Hannibal Sehested eiede Bastø.

Endnu er det 18 % kirkegods igjen her, trods inddragningen.

Nøtterø var, som alt sagt, fraskilt Arendal og gik nu som eget lensmandsdistrikt, men havde endnu skriver sammen med Arendal[2].

Eiendomsfordelingen viser, at kun

19 % af jorden tilhørte bønderne,

81 % krone, adel, kirke og byborgere.

Nøtterøs bønder kommer allersidst blandt lenets bygdefolk, naar en mandjevning foretages efter deres andel i jordegodset. Af opsidderne betaler bare lensmand Ingebret Stangeby og Anders Tokenes saapas odelsskat, at den er nævneværdig.

Her er det kirken, som dominerer. Endnu har den 35 %, skjønt kronen har taget en god slump. I den katolske tid maa over halvdelen af øen have været kirkegods.


II.
Jordegodsets fordeling i Jarlsberg grevskab 1701.

Vi gaar et halvt aarhundrede frem og tager atter et tversnit af jord-fordelingen i Tønsberg len – eller som

  1. St. Olavs-klostrets gamle hovedgaard Auli laa egentlig i Arendal skibrede, men er regnet med her, da den nu var slaaet sammen med Sem kongsgaard.
  2. Kirkeannekset Tjømø hørte til Brunla. Derimod var Veierland, som nu følger Stokke, dengang slaaet sammen med Nøtterø. – Omkr. 1660 blev Nøtterø atter for en tid lagt under lensmanden i Arendal skibrede. Senere blev det et tilhæng til Sem og fik da tingsted paa Gulli.