Side:Historisk Tidsskrift (Norway), fjerde Række, femte Bind (1909).djvu/92

Denne siden er ikke korrekturlest
86
DR. YNGVAR NIELSEN.


Paa gamle Generalkarter over Norge fra det 17de og 18de Aarhundrede forekommer neppe noget saadant Navn inden Brunlanes. Navnene er paa disse Karter ikke meget varierede. Det er atter her i Almindelighed et konstant Udvalg, som gaar igjen, og som antagelig atter stammer fra de hollandske Søkarter. Dog er der ialfald et enkelt Generalkart, paa hvilket der træffes et Navn, som kan have Hentydning til den Lokalitet, hvorom der her spørges, idet der paa Brunlanes mellem Laurvig og Langesond anføres Nesklio[1]. Dette synes at minde om Gaardnavnet Kløtre, der i saa Tilfælde enten er ment at skulle betegnes som Kløtre ved Nese (ɔ: Nesjar) eller som Kløtre paa Neset (ɔ: Brunlanes). Thi det bør her vel erindres, at for den almindelige Bevidsthed maa det have staaet saa temmelig uklart, at der skulde skilnes mellem Nese som en speciel, afgrænset Stedsbetegnelse og Neset som Navn for Berg og Tanum Sogne af Brunlanes. Navnlig for Udlændinger kan det have havt sine særegne Vanskeligheder at holde disse to Ting ud fra hinanden. Sammenblandingen kunde snarere siges, paa Grund af Navnenes Lighed, at være næsten uundgaaelig.

Da et Gaardsnavn Nese, Nesjar paa dette Sted aldrig kan paavises, er det neppe rimeligt, at det tidligere har været brugt. Men der er intet til Hinder for at antage, at det herværende, skarpt fremtrædende Nes, den sydvestlige Afslutning af Brunlanes, har baaret et saadant Navn allerede i det 11te og 12te Aarhundrede. En saadan For-

  1. Dette Kart betegnes som: Regni Norvegiæ Nova et Accurata descriptio. Penes P. Valk et P. Schenk. Paa det staar Christiania anført ved Siden af Obslo, og Baahuslen (Vigsidin) betegnes som tilhørende Norge; Hallingdal og Valdres er ogsaa henlagte til Stavanger Stift. Kartet kan efter dette antages at være fra Tiden omkring 1630, neppe meget yngre, og aldeles ikke ældre end 1624.