Side:Historisk Tidsskrift (Norway), fjerde Række, sjette Bind (1910).djvu/105

Denne siden er ikke korrekturlest
101
FRA VOLDEMAR LØVENDAHLS TID.

til at forsømme sit daglige Erhverv samtidig, som han intet udretter i sin Konges Tjeneste[1].

Man havde havt store og unødige Udgifter samtidig med, at Sæsonen til at foretage noget var gaaet hen. Han haabede imidlertid ved Guds Hjælp at faa rettet paa disse Forhold, saameget det stod i hans Magt, og at alt om kort Tid skulde faa en anden Vending. For nærværende vilde han ikke gaa ind i nogen Detalje[2].

Før Løvendahls Ankomst var der holdt Forhør over endel Personer. Dette havde Kammerjunker v. Platen sørget for – antagelig dertil bemyndiget. Han vidste ikke, skriver han i en samtidig Indberetning som ovenanførte af Løvendahl, at denne saa snart skulde komme. Da han nu ikke syntes, at det kunde gaa an, at nærvæ-

  1. De Afdelinger, der i Paavente af Udrykning laa samlede borte fra sine Hjem i de østenfjeldske Lægder og Kvarterer.
  2. I samme Skrivelse beder L. om, at den danske Gesandt ved det polsk-saxiske Hof maatte blive anmodet om hos Kong August at undskylde hans Fravær for nogle Uger længere, forat han kunde faa Tid til at udføre sin Gjerning i Norge saaledes, at den ikke skulde blive ufuldkommen. – Senere paa Aaret var han ogsaa igjen i Saxen, ved hvilken Anledning hans Adjutant Landsberg (se ovenfor S. 97, Note 2) blev tilbage i Hamburg for at bestille Vaaben og Udrustningsgjenstande til den norske Hær. (Landsbergs Indberetn. af 178 1739). Gjentagende Gange har Reiser til Saxen fundet Sted under L.s Ophold i Norge. Man faar i det hele taget Indtrykket af, at han stadig stod i nær Forbindelse med det polsk-saxiske Hof, ligesom at dettes Samtykke til hans Tjenstgjøring i Norge ogsaa har havt sin Grund i, at man under dette Lands mislige administrative Forhold fra polsk-saxisk Side som dansk Allieret var interesseret i de norske financielle og militære Forholds Revision gjennem en saa dygtig Administrator som Løvendahl, kjendt med de norske Forhold og interesseret knyttet til Saxen.