Side:Historisk Tidsskrift (Norway), fjerde Række, sjette Bind (1910).djvu/241

Denne siden er ikke korrekturlest
237
OBERSTLØITNANT JOHAN GEORG RÆDER.

ver Peder Leth Øwre,[1] da der rimeligvis har været holdt Tingmøde herinde, medens Markedsalmuen var samlet. Forøvrig var det mest Gudbrandsdalsbønder, som mødte til dette Marked for at afsætte sine Produkter, Skind og Fedevarer, og indkjøbe Fisk og Kramvarer. Ved samme Tid har formentlig ogsaa Grytten havt Doktorbesøg, – der vistnok ellers ikke ofte forekom; – man maatte nok i Regelen klare sig med »Huuslægen« og andre nyttige Bøger, som gav Anvisning paa Husraad i Sygdomstilfælde, hvis man da ikke søgte kloge Koner eller fik Smeden til at »aabne en Aare« og befri en for »det onde Blod«. Romsdals Amt havde imidlertid 1783 faaet en »Landphysicus« eller »Amtsphysicus«, og som saadan var 1786 udnævnt Dr. med. (fra 1787) Mathias Joachim Goldt, som nylig var bleven gift med Datter af Moldes rigeste Kjøbmand, Jyden Peter Møller.

Om end disse Embedsmænds og Handelsmænds Gjerning en eller et Par Gange om Aaret førte dem ind til Grytten, saa var det vist yderst sjelden, at de havde sine Damer med, saa Fru Ræder – som Embedsmænds Hustruer, der var bosat paa Landsbygden, ialmindelighed – neppe har havt megen jevnbyrdig, kvindelig Omgang. Moderpligterne for den stedse voksende Børneflok har vel ogsaa bundet Fru Ræder sterkt til Hjemmet i disse

    aas paa Fannestranden ved Molde (J. A. Schneider, Molde og Romsdalen, Kr.ania 1905).

  1. Han var gift med Byfoged Jalles’ ældste Datter, Mette Susanne, der forøvrig talte ingen mindre end Amtmand, Etatsraad Even Hammer blandt sine Friere. Da han af Jomfru Jalles faar vide, at hun alt er bundet til Peder Øwre, skaffede han denne sin Medbeiler Byfoged- og Sorenskriverembedet efter Jalles, forblev selv ugift og betænkte mange Aar efter den Tilbedte og hendes Børn i sit Testamente. Romantik fandtes der da ogsaa i vore Oldefædres Tid! (Schneider, Molde og Romsdalen).