Side:Historisk Tidsskrift (Norway), fjerde Række, sjette Bind (1910).djvu/95

Denne siden er ikke korrekturlest
91
FRA VOLDEMAR LØVENDAHLS TID.

Ankomst til Norge Høsten 1710 fandt sig foranlediget til at suspendere Tritzschler fra hans Kommandostilling og fængsle Sekretæren, hvorefter Fredrikshaldsborgeren Jokum Mathiassen og dennes i Strømstad bosatte Søn Mathias Jokumsen, om hvis Forhold der før Løvendahls Ankomst var foretaget Undersøgelse, begge belagdes med Arrest. – Processerne mod ovenanførte Personer varede i flere Aar uden at føre til noget. De fortsattes efter Løvendahl af Vicestatholderne Vieregg og Kragh og endte tilslut med, at Tritzschler fik Afsked i Naade samtidig med, at Stabssekretæren løslodes fra sit haarde Fængsel paa Akershus. Jokum Mathiassen sad i Bolt og Jern sammesteds til Udgangen af Aaret 1712, da han løslodes mod Kaution paa Grund af Sygelighed, medens Sønnen først slap fri 3 Aar efter – i 1715, et Aars Tid efterat begge ved Overrettens Dom vare erklærede uskyldige.

Sammenhængen med de omhandlede Begivenheder – Hærens Mobilisering og Hjemsendelse Høsten og Vinteren 1709 er efter Dokumenter i det danske og norske Rigsarkiv følgende.

Den kommanderende General modtog henimod Udgangen af August 1709 en kongelig Meddelelse om, at der skulde foretages et Angreb paa Skåne. Som sædvanligt skulde de norske Tropper anvendes til et samtidigt Angreb paa de nordligere Provindser for derved at holde saa mange svenske Tropper som muligt bundne til disses Forsvar. Der forespurgtes, om den norske Hærs Tilstand var saadan, at den kunde foretage nævnte Angreb. I sin Redegjørelse herfor gjorde Tritzschler opmærksom paa de betydelige Feil og Mangler ved »provisions de bouche et de guerre«, der absolut først maatte rettes paa, naar det var Tale om at gaa offensivt frem. Samtidigt hermed gav han Ordre til de fornødne Foranstaltninger vedrørende Hærens Inddeling, Sikring af Grændserne etc. Men for