Side:Keyser - Den norske Kirkes Historie under Katholicismen 2.djvu/248

Denne siden er ikke korrekturlest


Udentvivl har ogsaa den af Paven udviste Føielighed, i det han, som før sagt, indrømmede Kongen Halvdelen af Pavetienden i Norge til Landets Forsvar mod Russerne[1], bidraget sit til at stemme Drotseten og Raadet mildere mod Geistligheden. Uagtet nemlig Freden til Novgorod for Øieblikket havde gjort denne Pengehjælp mindre nødvendig, finder man ikke, at de pavelige Nuntier og Overindsamlere, Johannes de Senone og Bernhardus de Ortulis, der allerede i Begyndelsen af 1327 befandt sig i Norge[2], have gjort nogensomhelst Vanskelighed ved at oplade den[3]. Under sit Ophold i Norge i det nævnte og følgende Aar paaskyndede de Pavetiendens Indsamling, men afgav tillige, efter hvert som den indkom, den for Kongedømmet bestemte Andeel, hvilken Erkebiskoppen og Biskopperne modtoge paa Kongens Vegne[4]. Ogsaa efterat Nuntierne selv havde i 1328 forladt Norge[5], vedbleve deres Fuldmægtige at udvise den samme Opmærksomhed mod Kongedømmet, og baade Erkebiskoppen og Biskop Audfinn, hvilken sidste var særligen bemyndiget af Erkebiskoppen og Landets Store (Kongens Raad) til at opbære Kongens Deel, paasaa i denne Henseende med den største Nidkjærhed Kongedømmets Tarv[6]. Pavetienden synes for de fem norske Biskopsdømmers Vedkommende alene at have udgjort henved 5000 Mark Sterling, hvortil for Orknøernes og Grønlands Biskopsdømmer kom 250 Mark Sterling. Kongedømmets Halvdeel kan altsaa i det Hele — de islandske Biskopsdømmers Tiende medtagen — regnes for at have udgjort omtrent 3000 Mark Sterling, en for den Tid ganske anselig Sum[7].

I hele denne Forhandling aabenbarer sig — som man seer — ikke det ringeste Misnøie fra Biskoppernes Side med den Gavmildhed, Paven havde vist mod Kongedømmet; og man maa heraf slutte, at de daværende norske Biskopper langtfra have været saa ganske forblindede af sin hierarchiske Aand og af sin Ærefrygt for det pavelige Sæde, eller saa ganske blottede for Fædrenelandssind og Hengivenhed for Kongedømmet, at de jo gjerne saa, at noget kom Kongen og Landsstyrelsen til Gode af hvad Paven udpressede af deres Kirker, heller end at dette skulde kastes i det bundløse umættelige Svælg, som det apostoliske Skatkammer forlængst viste sig at være.

  1. S. o. f. II. 220.
  2. Deres Brev dateret Hamar 18de Marts 1327. N. Dipl. II. 137.
  3. Bernhards Kvittering til Erkebiskoppen dateret Bergen 1ste August s. A. Suhm D. H. XII. 160.
  4. Suhm D. H XII. 173—175.
  5. Suhm D. H. XII. 173.
  6. Erkebiskoppens Breve af 20de December 1328 (el. 1329) Suhm D. H. XII. 198, 200.
  7. Suhm D. H. XII. 173 175. Beregningen der skjønner jeg imidlertid ikke. Jeg har beregnet omtrent 3 Mark norsk Mynt i Vegt at udgjøre 1 Mark Sterling. Pavetienden i Sverige, hvoraf ogsaa Kongen opbar Halvdelen, var, mærkeligt nok, mindre end den i Norge.