Side:Keyser - Den norske Kirkes Historie under Katholicismen 2.djvu/363

Denne siden er ikke korrekturlest
349
Salomon af Oslo dør. Provinsialconcilium i Bergen i 1352.

sonlig tilstede paa Provinsialconciliet i Nidaros, men lod møde ved Fuldmægtig. Aarsagen hertil har rimeligviis været hans Alderdomssvaghed; thi han maa paa denne Tid have været betydelig gammel, eftersom han allerede i 1305 var Chorsbroder i Nidaros, hvilket synes forudsætte, at han har været født mellem 1270 og 1280. Han døde i Slutningen af 1351 eller i Begyndelsen af 1352, efter at have i henved 30 Aar forestaaet Oslos Biskopsdømme. Til hans Eftermand valgtes af Kapitelet Gyrd eller Giurd, Chorsbroder ved Oslos Kathedralkirke, ganske vist den samme, som i Brev af 5te November 1351 benævnes Giurd Aslessøn (Giurderus Aslonis), Officialis og Canonicus[1]. Gyrds Indvielse maa være foregaaen inden 21de September 1352; thi i et Brev af denne Dag benævnes han: med Guds Naade Biskop i Oslo[2].

At Erkebiskop Olaf havde et aabent Øie for Provinsialconciliernes Vigtighed, viser den Omstændighed, at han allerede det næste Aar 1352 sammenkaldte et nyt til 16de August samme Aar, og denne Gang i Bergen. Man har hans Kaldelsesbrev til Biskop Sigfrid af Stavanger, givet den 1ste Juni. Han paaberaaber sig her „de hellige Fædres Decreter,“ der forpligte Metropolitanerne til „hvert Aar“ at holde Provinsialconcilier med sine Lydbiskopper; og han opfordrer Biskoppen til ogsaa at lade sit Kapitel og sine Chorsbrødre møde ved Fuldmægtige (syndicos vel procuratores) til den bestemte Tid, under den Straf, som den canoniske Ret bestemmer for dem, der paa Kaldelse ei indfinde sig til Provinsialconcilum[3]. Conciliet er ogsaa ganske vist blevet afholdt paa det bestemte Sted om end maaskee lidt senere end i Kaldelsesbrevet var antydet. Man finder nemlig, at i September Maaned 1352 Erkebiskop Olaf og de fleste norske Biskopper: Haavard af Hamar, Gisbrikt af Bergen og Gyrd af Oslo, have været tilstede i Bergen. Af Biskop Haavard af Hamar har man Brev af 3die September fra Bergen[4], af Erkebiskoppen af 19de September sammestedsfra[5], og Biskop Gyrd af Oslo nævnes tilligemed sin Chorsbroder Arne Ketilssøn som nærværende der den 21de September[6]. At Bergens egen Biskop Gisbrikt ogsaa har været tilstede, kan man saa meget mindre betvivle, som man af et Brev seer, at han den næstforegaaende 30te Juni var ved sit Sæde[7]. Den eneste norske Biskop, om hvis Nærværelse paa Conciliet man kan tvivle, er Sigfrid af Stavanger, der muligen paa denne Tid kan have

  1. N. Dipl. I. 259. Af dette Brevs Udtryk maa man slutte, at Biskop Salomon endnu paa Udstedelsesdagen, den 5te Novbr., var i Live.
  2. N. Dipl. II. 256.
  3. Brev af 1ste Juni givet „in Capelluvaghom.“ Or. perg. A. M. Sml. fasc. 35. No. 3.
  4. N. Dipl. I. 261.
  5. N. Dipl. I. 263.
  6. N. Dipl. II. 256.
  7. N. Dipl. I. 261.