Side:Keyser - Den norske Kirkes Historie under Katholicismen 2.djvu/811

Denne siden er ikke korrekturlest
797
Kristoffer Throndssøn fanges. Erkebiskoppen underhandler.


disse, mødtes Thord og Kristoffer, den sidste efter modtagen Leide, i Erkedegnen Gjeble Pederssøns Hus nær Slottet. Men ved det andet Møde der, den 19de Marts, lod Thord Kristoffer gribe og føre som Fange op paa Slottet. Det hed sig, at Kristoffer havde et Forræderi fore, og at hans Folk allerede nærmede sig over Vaagen; men det er vanskeligt af det gamle Vidnesbyrd i Sagen at see, paa hvis Side egentlig Falskheden laa. Hvad der er sikkert er, at Kristoffer blev fangen og Foretagendet mod Bergen derved forstyrret. Erkebiskoppens Folk have rimeligvis strax vendt tilbage til Throndhjem[1].

Erkebiskop Olaf modtog udentvivl omtrent samtidig Budskabet om begge Uheld, som havde rammet hans Folk, baade det i Oslo og det i Bergen, og Tidenden synes at have brudt hans Mod. Havde han tidligere virkelig erklæret sig for Pfalzgreve Fredrik og Kristian II, saa er det vist, at han nu igjen søgte Udsoning med Kristian III gjennem fine Fanger, begge Bilderne og Biskop Hans Reff. Han kan ikke før i Slutningen af Marts have saaet Vished om Udgangen af Einar Tjelds og Kristoffer Throndssøns Foretagender; men allerede i de første Dage af April begyndte han at udfritte begge de fangne Bilders Stemning for at friste en Underhandling med dem. Da hans Udsendinger fandt Bilderne bedre stemte, end han kanskee havde ventet, blev der besluttet, at de skulde løslades fra Fangenskabet paa Tautra og føres til Throndhjem; Hans Reff derimod skulde forblive i Fængslet. Men ved Bildernes Bestræbelser udstraktes omsider ogsaa Løsladelsen til ham, og de bleve alle tre førte fra Øen til Throndhjem. Her indlod nu Erkebiskoppen sig i venlig Underhandling med dem, i den Formening, som Biskop Hans yttrer, at Bilderne, ved Hjælp af sin Slegt og sine Venner, skulde virke for ham hos Kong Kristian, og blive vel hørte af denne. Det varede ikke længe før man kom til Enighed: de Fangne fik sin fulde Frihed, og Erkebiskoppen tog det Raad atter at ydmyge sig for Kong Kristian og søge Forlig med denne[2].


118.
Overenskomst mellem Erkebiskop Olaf og de frigivne kongelige Sendemænd. Erkebiskoppen gjør Kong Kristian III Tilbud. Klaus Bilde Underhandler i Danmark til Erkebiskoppens Fordel. Esge Bildes og Erkebiskoppens indbyrdes Forhold i Norge; den Første helder sterkt til Kong Kristians Side.

En Overenskomst kom saaledes istand i Begyndelsen af April Maaned 1536, i Throndhjem, mellem Erkebiskop Olaf paa den ene

  1. Pal.-Müller. Gr. F. II. 268–271.
  2. Hans Reffs Brev til Kristian III. af 25de April 1536, Palud.-Müller Ankst. II. 265; jfr. Sammes Gr. F. II. 271 f. Hvitfeld taler feilagtigen om et Tog af Erik Gyldenstjerne til Throndhjem som det der virkede de Fangnes Løsladelse.