Side:Kvindebevægelsen dens udvikling og nuværende standpunkt.pdf/45

Denne siden er ikke korrekturlest

33 titelen:

»Claraßaphael».

Dette første indlæg kom

fra den neppe tyveaarige Mathilde Fibiger (født 1830, død 1872), som med levende begeistring optraadte for kvindens frigjørelse. J. L. Heiberg, der ledsagede bogen med et anbefa lende forord, ytrede heri bl. a.: «Jo mere jeg paaskjønner at være den, i hvis lod det er faldt at indføre disse blade i læseverdenen, desto mere kunde jeg ønske at gjøre det paa en saadan maade, at jeg isandbed blev medvjrkende til den anerkj en deise, som de synes mig at fortjene, og som de ogsaa haaber jeg

det

kan og vil finde uden min medbjælp».

Og videre : «Hvo som i disse blade venter at finde

«en hi-

vil kun finde en skuffet forventning; men den, som interesserer sig for at læse nye »bekjendelser af en skjøn sjæl«, vil finde, hvad han søger«. »Clara Raphael» fremkaldte angreb og svarskrifter fra de forskjelligste sider.

Og den misforstaaelse, den

mødte, foranledigede forfatterinden til samme aar at udgive «Et besøg», bvori hun i en direkte henvendelse til kvinderne begrunder sine meninger. I denne bog heder elet (Side 54): «Naar en mand sætter sig ud over formen, bliver han betragtet som en original.

Gjør en kvinde deri

mod det samme, bliver hun stemplet som et aandeligt misfoster, saa advarer mødrene deres døtre for hende, og ingen giver sig af med hende uden for at faa noget at le af, noget at fortælle om hende. Clara Tschudi :

Kvimiebevægeken.

De bedste be<J