Side:Leo Tolstoi.djvu/161

Denne siden er korrekturlest

aarhundreder (da Platons store elev, Aristoteles, traadte i forgrunden) atter renaissancens veiviser i retning av en ny og vidunderlig kunstblomstring. At Platon i enkelte skrifter har uttalt fanatiske, sortsynte, skyggekastende domme over uforgjængelige kunstverker, kan neppe veie op mot den kjendsgjerning, at hans filosofi og hans eksempel som kunstner bidrog i forbausende høi grad til den store italienske billed- og digterkunsts blomstring, likesom Platons strenge idealisme spiller en merkværdig stor rolle ogsaa i Shakespeares liv og digtning.

Hvis ogsaa Leo Tolstois stundom fanatisk voldsomme idealisme kan bidrage, omend i langt ringere mon, til at forberede en ny livsblomstring, og som følge derav en ny kunst-renaissance, da vil hans mørke domme om kunst bli lette i vegtskaalen for historiens domstol.

Vi staar her overfor en historisk knute, som det ikke nytter at overhugge med sverdet. Snarere maa den løses med lempe. Og naar jeg har valgt en av nutidens mest geniale kunstnere og, trods ensidighet og stundom næsten ufattelig fanatisme, en saa uendelig sympatisk menneskeskikkelse som Leo Tolstoi som et konkret utgangspunkt, da er det ikke blot for at rykke et stort historisk problem saa nær som mulig hen til vor egen tid; men ogsaa for at vise, at denne gamle historiske gaade berører netop vor tid paa det allernærmeste og er ifærd med at bli et praktisk spørsmaal, av hvis løsning vor hele fremtid muligens avhænger.

Det maa sies at være en historisk kjendsgjerning, at disse ensidige puritanske kulturbevægelser, fra den store græske idealisme (pythagoræerne, Platon, kynikerne, stoikerne og nyplatonikerne) og den ældste kristendom til middelalderens store munke-reformationer, renaissancens puritanisme og den nyere tids forskjellige arter av „pietisme“, — alle disse sterkt ensidige religiøs-etiske bevægelser har for en meget stor del været frugtbare, i længden kulturfornyende, livs-forhøiende bevægelser. Puritanere, metodister og pietister har, som for en stor del middelalderens munker, været alt i alt merkværdig praktiske mennesker, ikke mindst paa det økonomiske omraade. Der er neppe