samme Skrifter, som jeg ovenfor har benyttet til Fremstillingen af den gamle Forbindelse med Holland, i almindelige Udtryk den Paastand, at norske Søfolk ogsaa fore fra England. Navnlig berettes dette af Amtmændene Holm for Lister og Mandals Amts og de Fine for Stavanger Amts Vedkommende,[1] men Rimelighed taler dog for, at ogsaa Østlandets Kystbefolkning, der gjennem Trælasthandelen stod i saa stærk Forbindelse med England, ogsaa maa have afgivet Matroser til dets Flaader.
Men det er ikke nærmest Matroser, om hvem der skal tales, hvor det gjelder Udvandringer fra Norge til England. Herhen, fornemmelig til London, vandrede nemlig ogsaa velhavende og dannede Landsmænd, af hvilke adskillige der opnaaede en god, ja betydelig Stilling i Handelsverdenen og, hvad der fornemmelig er af Interesse,
- ↑ Top. Journ. H. VIII. S. 41, cfr. H. X. S. 43. Norske Magasin. III. S. 142.
Regning bereiste Arabien, og Sønnen, den store Historiker Barthold Georg N. Paa et svensk Skib, hvormed Tordenskjold havde et Sammenstød i 1714, og hvis Capitain med den største Del af Besætningen var engelsk, fandtes ogsaa Nordmænd. C. P. Rothe. Tordenskjolds Levnetsbeskrivelse. I. S. 174 fgg. I en senere Tid erhvervede Johan Henrik Tordenskjold i engelsk Tjeneste de Midler, han skjænkede den efter ham opkaldte Skole i Holmestrand. B. Moes Tidsskrift for den norske Personalhistorie. I. S. 125 fgg.