Side:Norges land og folk - Akershus amt.djvu/109

Denne siden er korrekturlest
104
AKERSHUS AMT.


Vande. Hurdalssjøen udgjør 33.67 km.2. I sit nordvestligste parti mellem Hurdalselvens udløb i vandet og gaarden Sanden er den paa en strækning af 4 km. saa grund, at her vanskelig kan landes med baad.

Af de øvrige vande er Øiangen paa grænsen af Hadeland størst. Dette vand hører delvis til Hadeland. 1.80 km.2 af vandet ligger i Hurdalen. Dernæst kommer Tisjøen paa grænsen af Eidsvold og Fering 1.50 km.2 og Skrukkelivand i Skrukkelidalen 0.82 km.2 De øvrige vande er ubetydelige.

Fisket. Hurdalssjøen er anseet for at være et godt fiskevand. Der drives et ikke ubetydeligt sikfiske i vandet. Forøvrigt findes der ogsaa abbor, gjedde og ørret. Ørreten er meget stor og minder om Hunnerørreten. I de øvrige vande fiskes der abbor og tildels ørret.

Myrer. Der findes en del myrer paa fjeldene De største er Dalstjernsmyren mellem Nordlikampen og Fjeldsjøkampen og myrene omkring Middagskollen nord for Øiangen. Skrukkelivandet har myrlændte bredder.

Kommunikationer. 1) Fra grænsen af Nannestad herred gaar der som fortsættelse af vei 1 under dette herred en bygdevei langs vestsiden af Hurdalsvandet og videre forbi Hurdals kirke og op igjennem Hurdalen til grænsen af Toten. Veiens fortsættelse gjennem Toten er nu nedlagt som bygdevei, men vedligeholdes som gaardvei og er fremdeles fuldt kjørbar.

2) Fra denne vei gaar der ved Hurdals kirke af en bygdevei, der fører op igjennem Skrukkelidalen til gaarden Skimten øverst i dalen.

3) Fra vei 1 gaar der ved Glasverket af en bygdevei til gaarden Melby. Om fortsættelsen af denne vei se under vei 2 i Fering.

4) Fra grænsen af Eidsvold gaar der som fortsættelse af vei 4 under dette herred en bygdevei langs østsiden af Hurdalsvandet. Den støder sammen med vei 1 ved Brustad gaard.

5) Fra denne vei gaar der ved nordenden af Hurdalsvandet af en chaussé over fjeldet til grænsen af Eidsvolds herred, hvorfra veien fortsætter som vei 12 under dette herred.

Merkelige gaarde og steder.

Her medtages som regel ikke andre gaarde end de, hvor det største brug udgjør 10 skyldmark eller derover.

Hurdalens sogn.

(Skreves i ældre tid Hurðardals sókn, antagelig af et elvenavn Hurð).

I Hurdalen, navnlig i Skrukkelien, skal befolkningen være sterkt blandet med finner. Indvaanerne i Skrukkelien skal fremdeles have et eiendommeligt fra