AKER HERRED. 275
15) Fra denne vei gaar der en kort bygdevei over til Ljan ved vei 11. 16) Fra vei 11 gaar der syd for Ljan af en bygdevei til grænsen af 0ppegaard, hvor den fortsætter som vei 3. Veiene i østre Aker har en samlet længde af henved 85 km.
Merkelige gaarde og steder. Her medtages som regel ikke andre gaarde end de, hvor det største brug udgjør 30 sky1dmark eller mere.
I østre Akers sogn. (Hørte i middelalderen til Osloar herað). Østre Akers kirke er en teglkirke med 900 Siddepladse, opført i 1860. En ældre stenkirke, Hofvin Maria kirke, der laa paa den nærliggende gaard Hovin, var opført før 1327 og nedrevet før 1598. En del af murene stod endnu igjen paa denne tid. Gaarde fra nordost mod sydvest og syd. Grorud. Skyld 87.64. Største brug 12.22. Her bor der 366 mennesker. En del af gaarden tilhørte i lang tid familien Monsen. (Se under Linderud). Ulsholt. Skyld 58.10. Største brug 44.16; eies af Kristiania pudretfabik. Furuset, øvre. Skyld 8.61– Største brug 7.71. Her stod der fordum en stavekirke, nedrevet før 1598. Opførelsestiden kjendes ikke. Paa universitetet findes to nøgler fra kirken. Ellingsrud. Skyld 42.2O, ét brug. Gaarden eiedes tilligemed Bjørnstvet i 1694 af Paul Torstensen af familien Colbjørnsen (se under Sørum). Senere eiedes den af Hans Peter Smith og kom derefter til kammerraad Gustav Strømbo, som eiede den i 1763. I 1780 kom den i justitsraad og zahlkasserer Jakob Jue1s eie. Han var en rig og anseet mand; men i 1783 opdagede man, at han som zahlkasserer var i en underbalance af 555 000 rdlr. Det følgende aar blev han sat i arrest paa Akershus; men ved hjælp af formaaende venner i Kristiania lykkedes det ham at rømme og undkomme til Sverige. Ved at realisere hans bo erholdt Staten 324 000 rdlr. Derpaa blev gaarden solgt til kjøbmand Even Steen, hvis søn, veimester Iver Steen, fik den efter faderen. Senere kom den til grosserer J. Young og efter ham til svigersønnen, høiesteretsadvokat, senere assessor Eskild Bruun, der i 1845 solgte gaarden til O. Blyberg og Erik Vaagaard.
Nordtvet. Skyld 17.85. Tilhører fideikommisset Ekeberg; men arveS efter en lidt forskjellig arvefølge.
Gaarden eiedes i begyndelsen av forrige aarhundrede af kommerceraad Paul Vogt, derefter af konferensraad Peter Vogt. I l803 solgtes den til kjøbman H. T. Thoresen, efter hvis død den kom til Jens Thoresen. Kommerceraad Vegt var indvandret fra Slesvig. En af hans døtre blev gift med kjøbmand, stadskaptein Nils Michelsen. En af deres sønner, Jan Nilsen, blev gift med Anna Cudrio. En af deres sønner, Nils Nilsen, optog navnet Vogt. Han var sorenskriver i Nordfjord. Fra ham nedStammer den nuvæ- rende familie Vogt.