Side:Norges land og folk - Bratsberg amt 1.djvu/509

Denne siden er korrekturlest
496
BRATSBERG AMT.

St. Veitsdans), men blev alligevel senere tilligemed Modestus og Crescentia grusomt dræbt paa keiserens befaling.

17de juni, Botolfsmessa, Botolfsvaka, Bots-ok. Den hellige Botolf stiftede klosteret Icanho i Østangel i England aar 654, og var siden en meget anseet helgen i det engelske kalendarium, hvorfra han og tidlig optoges i det norske. Paa primstaven betegnes Botolfsmessa eller Bots-ok med et kors og et straa (37). Det var fra 1276 af indtil langt ned lagthingsdagen i Norge.

Om denne dag hed det, at den jord, som hvilede det aar, da skulde opkjøres, fordi alle rødder da er løse„ og saaledes let oprykkes og siden raadner.

19de juni, Gervatius og Prothasius var sønner af Vitalias og Valeria, der ligeledes begge led martyrdøden; de blev dræbte i Milano aar 169; deres ben blev høitideligt skrinlagte, og de selv optagne i helgenernes tal paa et kirkemøde i Milano under forsæde af den hellige Ambrosius, aar 390.

21de juni, den hellige Liutfred var abbed i et kloster nær ved Evreux i Normandie, og døde 788.

22de juni, den hellige Albanus levede i Verulamium i Britanien paa keiser Diocletians tid, antog kristendommen, og led martyrdøden 303. Staden Verulamium, af anglerne kaldet Wärlingaceaster, fik siden efter hans helligdom, ved et der oprettet kloster, navnet St. Albans.

23de juni, Ethelrida (engelsk Ædhelthryd) var dronning i Østangel, overholdt strengt kydskhedsløftet, og blev siden abbedisse i et kloster i Ely, hvor hun døde 679.

24de juni, Jonsmessa, Jonsvaka, Jons-ok (ok af vaka), St. Hans dag er egentlig en dansk benævnelse. Jonsmessedag er mindedagen om Johannes den døbers fødsel, der beregnedes ifølge Lucas I, 26, 36 til at falde 6 maaneder før Kristi egen fødsel, 25de december. Paa primstaven betegnes den ved en sol, stundom ved et svøbelsebarn (38). Da regnede man i senere tid midtsommer at indtræde. Hvis der paa den dag faldt regn, skulde der blive mangel paa hasselnødder, og der vilde blive en vaad høst. Paa Jonsokdagen skulde man brænde tjære at vigsle (d. e. korstegne) buskaben med, for at udyr og bjergfolk ei skulde skade dem. Ved den tid troede man, at der indtraf en kulde, kaldet Elgskylen, for at elgens nyfødte kalv kunde blive hærdet. Da hentes græs til busalt eller lægemidler til kreaturerne.

«Dæ ska bli gott aar, naar mo fær jonsokregn», heder det og.

26de juni, brødrene Johannes og Paulus, den ene præpositus, den anden primicerius hos keiserdatteren Constantia, led martyrdøden under keiser Julianus Apostata 362.

27de juni, Crescens, apostlen Paulus’s discipel, led martyrdøden i Galatien, ca. 100 e. Kr.