Side:Norges land og folk - Bratsberg amt 2.djvu/615

Denne siden er korrekturlest
608
BRATSBERG AMT.


Bergdalelvens skar gaar fra Tokkedalen straks søndenom Nesland kirke ind i fjeldet i nordvestlig retning parallel med Vinjedalen indtil omegnen af Vingeraasvatn.

Nærmest hoveddalføret paa den nordre da1skraaning er en opdyrket og bebygget bakkeskrænt, medens den søndre side helt ned i dalbunden er en brat fjeldskraaning; længere oppe ligger paa denne side en grænd af fjeldgaarde, Botnegaardene, men forøvrigt er bebygningen i den nordre del af skaret paa begge sider temmelig ubetydelig.

Rokkeelvens dalføre naar op i Vinje herred nordøstfor Ormeggene.

Fra disse dalfører og skar gaar afløbet til Skiensvasdraget.

Suldalsvasdragets dalføre kommer ind over det paa grændsen liggende Holmevatn og gaar mellem Fidjenuten og Nordre Dyreskarheia til Litlevatn. Dalføret er vildt og ensomt.

Otras dalføre har en forgrening om Selsvatn og Kvikevatn nordover vestenom Laagefjeldet. Der er endel sætre; men dalen er forøvrigt trang med steile sider.

Evig is og sne er der i Vinje, fordelt saaledes:

Km.2
Langelfitfond, Nupseggen og Storfond 6.6
Evenbunuten og Arbunuten 0.4
Simlefond 0.3
Kjelatinden 1.6
Kristebunuten 1.0
Vasdalseggen 2.0
Samlet areal af evig is og sne 11.9

Geologi. Det faste fjeld er telemarksskifer i den østlige del; i den vestlige og største del er der granit, tilfjelds paa grændsen mod Røldal kommer en yngre skifer ind i herredet.

I Grungedal paa veien fra Vinje til Haukelisæteren sees vandreblokke af blaakvarts og granit, der maa antages at være flyttede fra nordvest. Mellem Tokke og den nederste ende af Vinjevatn er ligeledes paafaldende mange blokke. 5 km. i nord for Vinje kirke, førend man kommer til den egentlige Grungedal, støder man paa en morænehob.

Vasdrag. Den allerstørste del af herredet har afløb til Skiensvasdraget, og de af herredets elve, som hører til Skiensvasdraget, er før omtalt. En del af herredet har afløb til Suldalselven og en til Otra.