Side:Norsk Tidsskrift for Videnskab og Litteratur I.djvu/280

Denne siden er ikke korrekturlest
266
Chr. Lange. Bidrag til

paa Vordingborg af 1476 opregnes en Samling af norske offentlige Dokumenter, som efter al Rimelighed have hørt til de forhen i Faderburet paa Agershuus bevarede, og som i ethvert Tilfælde efter deres Indhold hørte hjemme i Norges og ikke i Danmarks Arkiver. Derfor indkom og i Sønnens Haandfæstning (S. 357) den Bestemmelse, at Kongen ei skulde bortføre eller bort lade komme Rigens Klenodia eller Brev eller Rigens Rente af noget Rige, samt at Rigens “Træssel“[1] og Breve skulde i Danmark blive paa Kallundborg, i Norge paa Kongsgaarden i Bergen, og i Sverige paa Stockholms Slot. At desuagtet de Norge tilhørende Breve og Registre (d. e. Jordebøger, Kopibøger o. s. v.) ikke ere udleverede, indlyser af Raadets fornyede Begjæring derom, og det bliver derfor mærkeligt, at hverken Kongen derpaa svarer, eller at det Ringeste derom forekommer i hans Haandfæstning saaledes som i Faderens og Farfaderens.

Jeg har sagt, at denne, som det vist forekommer Mange uvæsentlige Bortførelse af norske Brevskaber til Danmark, er et Vidnesbyrd om, at den danske Unionsregjerings Færd mod Norge har været planmæssig, og jeg skylder at oplyse dette nærmere. Man kan spørge, hvad Margreta og Erik fra først af vilde med disse Breve i Danmark, og hvad Skade deres Bevaring der kunde have for Norges unionelle Selvstændighed. Det er vist faa, at et Riges sande Uafhængighed hverken bestaaer i eller i alvorlige Tilfælde forsvares af “skimlede Pergamenter“; men det er ligesaa vist, at det er af største Vigtighed for et Rige at have sine acta publica i egen Forvaring, og at dette under Forening med et andet Rige bliver endnu vigtigere. Der bestod i mange Henseender kontraktsmæssige Forholde mellem Rigerne, og naar nu det ene af disse tilvendte sig begge Kontraktens Exemplarer, stod det andet igjen der uden Beviser for sin Ret; det glemte den, og vovede ikke at gaae til det Yderste, af Frygt for at have Kontrakten imod sig.

  1. d. e. thesaurus, die Trese, egentlig Skatkammer, der tillige var Arkiv, hvorfra f. Ex. Lübecks ældre Stadsarkiv endnu bærer dette Navn.