Stift, da kan han ikke fuldkomme sin Reise, for han ingen god Fordelse kan bekomme, ligesom heller ikke Almuen ved hans Besøg i Sognekirkerne kommer tilstede og hører Guds hellige Ord og Evangelium og lader sig undervise til sin Sjæls Salighed, som hver al som størst Magt paaliggende er. De skulle derfor indfinde sig ved saadanne Leiligheder og desuden forde og fremme Superintendenten baade tillands og tilvands, saa tit han besøger Kirkerne paa Embeds Vegne, efter som af gammel Tid Sædvane været har. Kjøbenhavn St. Margrete Aften (19 Juli) 1552. R. V. 543. Afskr. 317.
Om Gilder at holde. Da Kongen forfarer, at der i Throndhjems Stift holdes mange Gilder, som bruges i stor Uskikkelighed, Gud almægtigste til Vanære og mange af Undersaatterne til et ondt Exempel, har han, forat slig Uskikkelighed kan nedlægges, befalet Lensmanden og Superintendenten Mr. Hans Gaas, at hvor de forfare, at slige uskikkelige Gilder holdes, skulle de dem forandre efter den Skik, som derpaa gjort er i Bergens Stift, og efter saadan Skik skulle Undersaatterne rette sig. Kjøbenhavn St. Margrete Aften (19 Juli) 1552. R. V. 543. Afskr. 317.
Om Degnebol. Kongen forfarer den store Uskikkelighed, som findes i Throndhjems Stift, at der ingen Sognedegne findes hos nogen Kirker, som kan hjælpe Presten at synge, at ringe Klokker og holde Kirken reen, eller i andre Maader gjøre slig Tjeneste, som en Sognedegn bør at gjøre. Forat der maa gjøres en anden Skik, saa at hvert Prestegjeld maa have Sognedegn; har Kongen bevilget og samtykt, at der skal udlægges af hvert Prestegjeld et føie Bol fra hver Kirke, som intet mindre kan rente end et Spand, hvilket Bol altid skal være og blive til et Degnebol, og dersom nogen af Sognefolket vil komme deres Sognedegn noget til Hjælp for hans Tjeneste og Umage, da skal det stande til dem selv, dog skal Ingen dertil nødes eller trænges. Kirkeværgerne skulle derfor strax med det Allerførste udlægge fra sig slige Kirkebol til en Sognedegns Værelse. Kjøbenhavns Slot St. Margrete Aften (19 Juli) 1552. R. V. 544. Afskr. 317–9318.
Til Kapitlet i Throndhjem. Da Prælater, Kanniker og menige Kapitel har ladet berette, hvorledes der undertiden gjøres dem Hinder paa hvis Rente og Rettighed, som ligger til Kapitlet og er tillagt, at de skulle dele og skifte dem mellem, har