Side:Om Myrdyrkning.djvu/133

Denne siden er ikke korrekturlest

Midler til at frembringe Korn og Forderplanter, samt derved igjen Kjød, Mælk og Afdraat, det er Penges Værd og Penge, — at de nødvendige Midler hertil, god og kraftig Gjødsel, vanvyrdes og udvidskes til der er lidet Hævd tilbage i den; ja det gaar endog saavidt paa enkelte Steder, som i Bergens By, at man kaster det allermeste af Gjødselen paa Vaagen eller i Fjorden, og fra enkelte især af de nordenfjeldske Kystegne, der trænge til al den Gjødsel de have og mere til, fortælles det, at der gives Gaardeiere, som aldrig ere mere fornøiede, end naar de kunne skuffe Gjødningen lige ud i Fjæren, saa de ikke have mere Bryderi af den.

Mange Steder bruger man at lægge Gjødseldyngen paa fri Mark eller i en liden Dok, men dækker Gjødselen med Jord, saasnart som den føres ud. Dette er alt et Fremskridt, hvorfra det er let at gaa over til den bedre Fremgangsmaade, som her skal tilraades.

Paa flere Steder har man mere eller mindre gode og passelige Kjældere under Fjøset, hvor Gjødselen kan blandes med Myrjord o. a. desl. samt de flydende og flygtige Dele blive opfangede. Beskrivelse over den simple Indretning af saadan en Kjælder og dens Nytte findes i Illustreret Nyhedsblad for 1856 Nr. 4, Pag. 14, samt i Morgenbladet for den 16de Marts 1856, Nr. 76.

Paa mange Steder i Landet har man særskilte Sommerfjøs, hvori kan indlægges tør Myrjord, Løv, Bar, m. m. som Kreaturerne, der gaa løse, trampe sammen med Gjødselen. Ved af og til at skuffe noget Myrjord paa, kan Gjødselen øges meget paa denne Maade. Mange bruge at blande den floviis med Jord og gjøre den til Kompost eller Blandingsgjødsel; dette er en af de bedste Maader til at forekomme Tab ved Gjødselens Brand eller Gjæring. Men naar man vil gjøre dette, bør man altid have tør jord i Beredskab hele Aaret om, — thi vaad Jord fryser naturligviis sammen om Vinteren — og helst bør man bruge Tørvjord, Myrjord, Dynd, Grøftefyld, rig Muldjord eller a. desl. Baade Jordfloerne og Gjødselfloerne maa lægges meget tyndt, omtrent et halvt Kvart Gjødsel og et Par Kvart Jord; derhos bør Dyngen holdes passe raa eller fugtig. Den maa ikke tages til Brug før den er gjennemgjæret, gjennembrændt, eller har været rigtig hed, siden bør den hakkes om samt holdes vel dækket med Jord eller Græstørv.

Paa ikke faa Steder i vort Land, hvor Jordbruget forresten i mange Henseender ikke drives rart, saasom i Thelemarken og enkelte Bygdelag i