Side:Om Myrdyrkning.djvu/57

Denne siden er korrekturlest
31
Foregaaende Undersøgning af Marken.

let Sag at undersøge om den indeholder Kalk, og om den saaledes er mergelagtig eller ikke. Man ved nemlig, at kalkagtig Jord bruser, naar man helder Syre paa den, hvilket ikke er Tilfældet, naar den ikke indeholder Kalk. I Almindelighed siges det, at man skal helde Eddike paa Jorden, formodentlig fordi man har denne Syre nærmest ved Haanden, men herved ledes man ofte vild; thi man har i det mindste fundet, at Jorden kan indeholde Kalk, uden at den bruser for saadan Eddike, som man pleier anvende, og som man almindelig har til Huusbrug. Bedst er det at prøve den med Skedevand, Saltpetersyre, Saltsyre eller med Svovlsyre eller Vitriololie, som er let at faae, og som sikkert viser, at der er Kalk, selv om den kun findes i ringe Mængde.

Det er naturligvis en stor Fordeel om Auren er mergelartet, og dette kan træffe saavel paa Sandgrund som Leergrund. I første Tilfælde er den imidlertid for det meste haard og fast. At løs Sand ikke indeholder Kalk, derom kan man paa Forhaand være sikker.

Af hvad der er sagt om Markens Lag og Tilstand, og om Maaden at undersøge den paa, tør man med nogenlunde Vished kunne skjønne, hvorvidt Dyrkningen af en Myr kan komme til at lønne sig eller ikke. Man skal vist ikke komme til at tage saa meget feil af Myrjordens Hævleik, naar man bare lægger vel Mærke til Plantevæxten paa Jorden, inden man begynder at dyrke den. Det er ogsaa en let Sag at undersøge, om der findes fast Bund paa et Par Alens Dyb eller ikke, thi en Myrjordsflo eller en Tørvjordsflo er almindelig saa løs, at man kan støde en Stang flere Alen ned igjennem den, idetmindste kan det altid gjøres med en Jernstør. Finder man fast Bund paa mindre Dybde end Myrens Udløb eller Faldhøide, saa kan det ikke være synderlig vanskeligt at komme efter Undergrundens Beskaffenhed, og hvis den faste Bund ligger dybere, saa bliver en saadan Undersøgelse mindre nødvendig.