Side:Renæssansemennesker.djvu/241

Denne siden er korrekturlest

med en liten kreds betrodde venner. Machiavelli’s raad gik derimot ut paa at han burde bygge sin magt paa folkets gunst („favore del popolo“), det vil si: republikken! Men i sin lille traktat, som før er nævnt, om at „reformere staten Firenze“ foreslaar han jo at huset Medici beholder alle valg av øvrighet og lignende i sine hænder: saalænge — sier han — de lever, er der ingen reel forskjel paa enevælde; og naar de dør, staar republikken der ren og med alle sine organer. Leo X og kardinalen fik sig naturligvis, da de mottok traktaten, i enrum en munter liten stund over denne politiske sofistik, som blir ved at søke at redde friheten; den munterhet var vel ikke væsensforskjellig fra det smil de sat med, naar Fr. Vettori ved Roma-hoffet læste op av Machiavelli’s breve hans raad om nøitralitet og pavens holdning.

En menneske-kjender som Machiavelli er sikkerlig ganske klar over Medici’s smil; der var jo nu ikke saa lang vei til ironi i hans eget sind. Og han lar sig nok heller ikke forlede av hin Leo X’s sidste idé, som endog syntes snyltet fra ham: at rense Italien for fremmede. Fra 1514 til 1521 findes overhodet ingen breve fra Machiavelli til Vettori om politik. Han holder ingen ild vedlike under disse Leo X’s sidste regjeringsaar; de før nævnte breve er som det sidste av et baal i natten.

Isteden paatar han sig upolitiske erender for Signoria-raadet og kardinalen. I 1520 ser vi ham saaledes paa sin reise til Lucca i en handelsaffære: Der er begaat en svikefuld fallit i Lucca, hvor debitor rømte og florentinske kjøbmænd tapte penger; nu skal