Side:Skiptvet herred 1814–1914 (1916).pdf/19

Denne siden er korrekturlest
— 4 —

hvorfra der kommer smaabækker. Den største av disse har sit utspring fra Bergatjern. Nærmest Glommen har elven bratte og høie bredder. Elvebunden er fast overalt, undtagen ved Haug, hvor der skal være myrgrund. Den er fra 3 til 8 m. bred og 11 km. lang. Elven har flere vandfald. Et av disse er utbygget og driver Vidnes mølle, sagbruk og høvleri. Vandføringen er imidlertid noksaa ujevn.


Hobølelven, som falder ut i Vansjø, faar et tilløp fra Bergsjø­tjern, der ligger paa grensen mellem Skiptvet, Vaaler og Spyde­berg.


Moser og tjern.

I herredet ligger flere torvmoser. Den største og viktigste av disse er Breimosen, som ligger paa høidedraget mellem her­redets vestlige og østlige del syd for Jonsrudaasen. Her findes pyyerlig strøtorv, og man har derfor dannet torvstrølag og bygget 2—300 torvstrøhytter. Ogsaa folk fra nabobygdene, særlig Eids­berg, faar sit torvstrø fra Breimosen. Flere av de andre moser indeholder ogsaa strøtorv, men er av mindre betydning. Brænd­torv findes ikke i nævneværdig grad. Der er meget, som tyder paa, at Breimosen engang har været et tjern, som litt efter litt er blit uttørret eller fyldt med mose.

Skiptvet har ingen indsjøer, men en del smaatjern, hvorav de fleste ligger paa grænsen mot naboherrederne. Saaledes kan nævnes: Kjernsbæktjern, Bergatjern, Trestikletjern, Bogstjern, Langetjern, Lundstjern, Bergsjøtjern og Myretjern, ialt 8. Men de er saa smaa, at de tilsammen kun dækker ca. 1 hektar av herredets areal.


Høidetabel.

(For gaardene gjælder brukets høieste punkt over havet.)

Navn.
Meter
over
havet.
Thon

218.1

Lund

171.9

Holm, vestre

164.7

Lund skole (den gamle)

160.6

Heiestad

160.0

Maalen

156.2