Side:Skiptvet herred 1814–1914 (1916).pdf/69

Denne siden er korrekturlest
— 54 —

utover mot jul paa en billig og bekvem maate kommer til og fra byen. Trafikken har ogsaa stadig øket, saa „Krabben“ for en del aar siden maatte tilbygges for at greie den. Efter ombyg­ningen rummer den 112 passagerer og endel last.

Stoppestederne i Skiptvet har været Stuput, Snekkerhytten og Glenne. 1896 blev der anlagt ny brygge ved Vines bruk, og har dette fra den tid utviklet sig til at bli det største stoppested i hele ruten. Stoppestedet ved Stuput er nu sløifet, saa man nu kun har Skipperud, Vines og Glenne som faste stoppesteder inden herredet. „Krabben“s nuværende elskværdige fører, hr. kap­tein Johannessen, optar dog passagerer hvorsomhelst efter ruten, naar man bare signaliserer til ham.

Lørdagene, som er fast torvdag i Sarpsborg, har „Krabben“ i mange aar gaat 2 ture fra Vines stoppested, men det har i sommertiden ofte hændt, at den har maattet gaa en ekstratur op til Furuholmen for at hente passagerer, som ikke har kunnet medtas paa den ordinære morgentur.

I den sidste tid er baade gods- og passagertrafikken ind­skrænket betydelig, idet herredet ved den nye stats-, amts- og bygdevei Nordby—Trøsken med bro over Mingevand, har faat en meget let veiforbindelse med Sarpsborg — kun 22 km. fra her­redsgrænsen ved Gjerstad.

Mange foretrækker derfor nu at kjøre landeveien med sine varer, og er man paa den maate blit uavhængig av „Krabben“s mulig lidt korte ophold ved Sarpsborg.

En anden ting, som ogsaa spiller ind i dette forhold, er den nye vandstandsregulering ved Sarpsfossen, som gjør at vandstan­den i sommertiden er lavere nu end før og derved hindrer „Krab­ben“ i at gaa ind i Glengshølen, men maa den væsentlige fartstid lægge til ved Opsund brygge, hvorfra der op til Sarpsborg cent­rum er ca. 2.5 km.

Foruten „Krabben“ trafikeres Glommen fortiden av slæpe­baatene „Opsund“, „Isnæs“ og „Minge“, som slæper tømmer­moserne fra Nes lense til tømmertunellen ved Toppen i Tunø. I den sidste tid er der ogsaa endel private motorbaater igang paa Glommen.

Det kunde kanske være av interesse at nævne, at „Krabben“ i 80-aarene fik en konkurrent i sin rute, idet „Krabben“s tidligere fører — kaptein Christoffersen — da satte igang et mindre damp­skib, „Otto“, mellem Nes og Sarpsborg. Efter et par aars fart blev „Otto“s rute indstillet og skibet solgt til et andet sted.