Side:Theologisk Tidsskrift for den evangelisk-lutherske Kirke i Norge - Tredje Række - Første Bind (1887).djvu/345

Denne siden er ikke korrekturlest
337
Et utrykt Aktstykke om Hans Reff.

Brev. Der er imidlertid flere Omstændigheder, der strax gjør denne Affattelses-Tid mistænkelig. Af Geble Pedersens Skrivelse til Kongen af 1539 ved vi jo, at Oslo og Hamar Stifter dengang var uden geistligt Overopsyn (Dip. Nor. I., 1091). Og ovenfor er det oplyst, at det først var i 1541, at Hans Reff blev udnævnt til Superintendent. Hvorledes kunde han da i 1528 optræde saaledes, som skildret er i nærværende Brev?2? Han korresponderer med Kongen om at træffe flere Forføininger, han faar Svar fra Kongen i samme Anledning han faar sig Underholdning anvist af Kongen. At alt dette blot skulde være et foreløbigt Arrangement, en foreløbig Befatning med Kirkeregimentet, synes paa Forhaand lidet rimeligt. Hr. Rigsarkivar Birkeland gjorde mig da opmærksom paa, at man ved at studere Brünnichs Fremstilling af vor ældre Bjergværkshistorie muligens kunde finde Data, der vilde sætte os istand til nøiagtig at fastsætte Affattelsestiden for vort Brev, der jo indeholder flere Forholdsregler angaaende Bjergværksdriften i Norge.

Studiet af Brünnich gav da følgende Resultat: Vort Brev er ikke affattet 5te April 1538, men den 24de Marts 1542. Dette fremgaar med absolut Sikkerhed af følgende Kjendsgjerninger.

Hans Glaser blev første Gang sendt til Tydskland i Oktober 1533 (Brünnich, Pag. 40).

Hans anden Reise til Tydskland foregik om Vinteren 1540 (Ibid. Pag. 65). Begge disse Gange reiste han alene.

Ud paa Aaret 1541 ankom til Norge Anton Alempeck (Navnet skrives ogsaa Alembeck eller Albeck) og blev ansat i Telemarken som Bergfoged (Ibid. Pag. 100).

Da saa Glaser og Alempeck blev uenige om Bjergværksordningen, sendes de begge i Begyndelsen af Aaret 1542 til Tydskland for at faa Ordningen underkastet kyndige Mænds Gjennemsyn og for tillige at skaffe tilveie flere Bjergfolk (Pag.