Side:Theologisk Tidsskrift for den evangelisk-lutherske Kirke i Norge - Tredje Række - Første Bind (1887).djvu/346

Denne siden er ikke korrekturlest
338
A. Chr. Bang.

101). Resultatet af Reisen blev ogsaa blandt andet, at Alempeck medbragte flere Bjergværksarbeidere samt Hyttebælge (Pag 111).

Alt dette stemmer nu i et og alt med, hvad der omtales i vort Brev. Oldenbeck er selvfølgelig Alempeck, han og Glaser sendes sammen til Tydskland efter Arbeidere, og Kongen haaber, at han ogsaa bringer med sig Blæsebælge. Dette Resultat, at vort Brev er skrevet i 1542 bestyrkes nu af flere Omstændigheder. Den omhandlede Skriver Jeronimus, der skal gjøre Regnskab for det modtagne Sølv, hvoraf han siger sig at have mistet noget, er Hytteskriveren ved Hammerhytten Jeronimus Held; om ham oplyser Bünnich (Pag. 98), at han i 1541 modtog af Peder Hansen 2000 Lod Sølv til dermed at gjøre Hammeren færdig. Det passer da nok saa godt, at han i 1542 bliver afkrævet Regnskab for dette Sølv. Og naar der i vort Brev siges, at Peder Hansen har nedsendt Baadsmænd til Danmark, da svarer dette godt til, at Kongen ud paa Aaret 1542 fremdeles trænger Baadsmænd fra Norge til Orlogstjenesten (Norsk Rigsreg. I. 65). Og endelig ved vi, at Kristian den Tredie Onsdag efter Lætare (22de Marts) 1542 virkelig opholdt sig paa Gottorp Slot og derfra udstedte en Skrivelse til Norge (Rigsreg. I., 64). Det passer da godt hertil, at han to Dage senere – Fredag efter Lætare, den 24de Marts – ligesaa fra Gottorp lader udfærdige en Skrivelse til Norge.

Efter saaledes at have faaet bestemt Affattelsestiden for ovenstaaende Kongebrev, gaar jeg over til at redegjøre, hvad samme oplyser os om med Hensyn til Hans Reff.

For det første maa man da opgive den Antagelse, at Hans Reff allerede i 1538 skulde have havt nogen Befatning med Kirkeregimentet i Oslo og Hamar Stifter. Efter sin Ankomst til Kjøbenhavn i 1537 maa han have opholdt sig i