Selskabets Generalforsamling m. m.

Den aarlige Generalforsamling

blev holdt paa Universitetet Tirsdag den 18de Februar Kl. 5. Formanden Kandidat Sundt foredrog følgende

Aarsberetning:

Foranlediget ved en Forespørgsel i forrige Generalforsamling om, hvorledes Antallet af Selskabets Medlemmer var fordelt paa de forskjellige Samfundsklasser, lovede Bestyrelsen at søge at tilvejebringe Oplysning herom. Man har nu den Ære at fremlægge en af Kassereren, Bureauchef Heiberg, prestegjeldsvis udarbejdet udførlig Statistik. For dennes Resultater agter man senere at gjøre nærmere Rede i Folkevennen. Her skal man foreløbig fremhæve den glædelige Kjendsgjerning, at der gaar ikke mindre end 495 Exemplarer af vore Bøger til Almuebogsamlinger og Selskaber, som nærmest kan sættes i Klasse med saadanne. Af den nu udførte nøjagtige Tælling viser det sig fremdeles, at Medlemmernes samlede Antal ved Begyndelsen af dette Aar var 4277. Dette Tal er højere end noget, man har kunnet opgive i tidligere Aarsberetninger, og navnlig større end ved Begyndelsen af noget foregaaende Aar. Ved Slutningen af forrige Aar var det endog gaaet op til 4421. Endvidere viser det sig nu, at Antallet den ste Januar og 8de Februar (ɔ: ved Generalforsamlingen) f. A. egentlig skulde være henholdsvis 3999 og 4035, hvilket er 47 mindre end som anført i forrige Aarsberetning.[1]

Uagtet dette stigende Antal Medlemmer maatte vække grundet Haab om en tilsvarende Stigning i Indtægterne, og uagtet de Udgifter, som nærmest kunne siges at vedkomme Aarets Virksomhed, ikke synderlig have oversteget, hvad i de nærmest foregaaende Aar har været Tilfældet, viser dog Kassererens Regnskab for 1861, som herved fremlægges ikke en saa gunstig økonomisk Stilling, som man efter det Anførte skulde have ventet. Kassereren har denne Gang afsluttet Selskabets Indtægter ved den 31te December istedenfor som forhen kort under Generalforsamlingen. Af den Indtægt, som hidtil iaar er indkommen, 266 Spd., vedrører den største Del Kontingent for forrige Aar og vilde altsaa, naar Regnskabet var blevet afsluttet ved sædvanlig Tid, have været at opføre paa Indtægtssiden. Som Regnskabet nu er afsluttet, viser det, at Aaret begyndte med en kontant Beholdning af 2522 Spd. 77 ß, at Indtægten var 3899 Spd. 73 ß og Udgiften 4373 Spd. 2 ß, og at den kontante Beholdning ved Aarets Slutning udgjorde 2049 Spd. 28 ß, hvorefter Aarets Virksomhed skulde have medført et Underskud af 473 Spd. 49 ß. Naar det saaledes, selv med tilbørligt Hensyn til den i dette Aar oppebaarne Kontingent fra ifjor, dog ser det ud, som om Selskabets Formue er aftaget, skal Bestyrelsen til yderligere Forklaring af dette Misforhold tillade sig at gjøre opmærksom paa, at Udlægget til saadanne overordentlige Anledninger, hvor Bestyrelsen, som den i forrige Aarsberetning forklarede, maa anse det for at høre til Selskabets Kald nu og da at træde opmuntrende og medvirkende til, samt til andre uforudseelige Udgifter er i det forløbne Aar ved forskjellige sammenstødende Omstændigheder blevet upaaregnet højt, og at paa den anden Side Restancerne for det sidste Aar, nærmest ventelig som Følge af flere for Næringsvejene uheldige Aaringer, er blevne langt større end sædvanlig. Da det imidlertid tør antages, at disse Restancer for en stor Del ville komme ind i Løbet af dette Aar, tør vi ogsaa udtale Haab om, at Underskuddet fuldkommen vil blive dækket.

For at kunne fyldestgjøre ethvert Krav paa Selskabet blev man mod Slutningen af Aaret nødt til at udtage 450 Spd. af Grundfondet i Akers Sparebank. Dette udgjorde ved forrige Aarsberetnings Afgivelse 2040 Spd. 100 ß og beløber sig nu med Tillæg af Renter for sidste Aar tit 1810 Spd. 25 ß. Bestyrelsen haaber, at det inden kort Tid vil være bragt op til sit tidligere Beløb, og man finder overhovedet ikke i de oven fremstillede Tal nogen Aarsag til at anlægge Selskabets Virksomhed efter en mindre Maalestok end den, man i de seneste Aar har vovet at udstrække den til.

For afvigte Aar er udkommet 7 Hefter af Folkevennen samt 3 Tillægshefter: Rejse i det hellige Land af Strauß ved Kleist Gedde, Sigmund Brestessøns Saga ved O. Rygh og Krigen i Norditalien 1859 ved Carl Sørensen. Disse Bøger indeholde ialt 703 Ark; naar hertil lægges Omkostningerne ved 96 Træsnit, som høre tit en ved Undertegnede Sundt i Folkevennen meddelt længere Afhandling om Bygningsskikkene i vore Landsbygder, og ved 4 Kaarter, som følge med Tillægshefterne, kan det antages, at Medlemmerne for sin Daler har faaet i Vederlag saameget som 773 Ark, hvilket meget nøje svarer til, hvad der i de sidste Aar har været det sædvanlige[2]. Det sidste af Tillægshefterne er trykt i Haderslev og udgivet af Folkeskriftselskabet der for dets Medlemmer; her have vi altsaa en Frugt af den i tidligere Meddelelser fra Bestyrelsen omtalte Forbindelse med det nævnte danske Selskab. Dette havde paa samme Maade tidligere faaet Aftryk af et af vore Tillægshefter, nemlig det af Daa om Skandinaviens Geografi.

I forrige Aarsberetning blev meddelt, at Prisen paa 7de, 8de og 9de Aargang var nedsat til 2 Spd. Den første af disse Aargange (7de) var nogen Tid efter udsolgt, ligesom det forhen var Tilfælde med 6te. Med det nye Aar har Bestyrelsen nedsat Prisen paa 8de, 9de og 10de Aargang for tiltrædende Medlemmer til 2 Spd. Af de 5 første Aargange, som fremdeles sælges for yderligere nedsat Pris, er i sidste Aar til Almuebogsamlinger, Læseselskaber m. V. solgt 35 Eksemplarer, hvilket tør ansees som et glædeligt Vidnesbyrd om det stigende Antal af saadanne Foreninger.

Den nye (4de) Udgave af Berlins Naturlære, som man i sidste Aarsberetning meddelte vilde udgives ved Selskabets Medvirkning paa Bogtrykker Jensens Forlag, udkom i Sommer i et Oplag paa 15,000 Eksemplarer. Af denne Bog er saaledes her i Landet trykt ialt 55,000 Eksemplarer.

Kort efter sidste Generalforsamling foregik den Forandring med Folkevennens Redaktion, at Undertegnede Sundt igjen blev dens Formand med DHrr. Lassen og Dahl som Medredaktører. Kand. Lassen, som stod i Begreb med at foretage en længere Udenlandsrejse udtraadte dog allerede ved Maj Maaneds Udgang, og hans Plads er ikke senere bleven besat.

I Lighed med den Understøttelse, man i sidste Aarsberetning forklarede at have tilstaaet Gaardbruger Svalland i Sætersdalen, har man i sidste Aar ydet Seminarist E. M. T. Sommer i Trondhjem 60 Spd som en Anerkjendelse af hans fleraarige varme og opofrende Syslen med vort Folkemaal og Norges Historie.

Folkevennen har det sidste Aar indeholdt flere Meddelelser om Missjonær Thiemann og Sømandsselskabet i London og om det Forhold, hvori Bestyrelsen har stillet sig til hint Selskabs Bestræbelser. Naar den ikke alene har sat sig i Spidsen for en Subskription for det nævnte Selskab og selv tegnet vort Selskab for et Bidrag, men ogsaa har ladet et af Undertegnede Sundt i denne Anledning forfattet og i Folkevennen indført Stykke „For vore Sømænd“ særskilt aftrykke i 10,000 Eksemplarer og gratis uddele blandt Søfarende: tør den haabe ialfald herved at have imødekommet det oftere udtalte ønske om ved Smaaskrifter at kunne virke i videre Kredse eller paa den større Mængde.

Det har i Selskabets Love været forudsat, at Selskabet skulde søge at virke ikke alene gjennem Skrifter, men ogsaa ved det levende Ord. Hermed har man ogsaa i Tidens Løb gjort flere Forsøg, navnlig for endel Aar siden ved en Række Foredrag i Pipervikens Skolehus. Denne Plan har Bestyrelsen i denne Vinter atter optaget og søgt at gjennemføre i større Udstrækning ved saavidt mulig hver Søndag Aften i Vintermaanederne at faa afholdt en Forelæsning i Møllergadens Skolehus hersteds, som dertil velvillig er overladt. Foruden den umiddelbare Virkning af Foredragene har man ogsaa tænkt herved at vinde større litterær Bistand for Selskavet, naar nemlig de Herrer, som have bistaaet med Foredragene, siden vilde levere disses væsentlige Indhold til Trykning, hvorefter da Foredragene vilde komme Selskabets Medlemmer over det hele Land tilgode.

Da Bestyrelsen var bleven vidende om, at nogle af Ole Vigs Venner agtede at sætte et Mindesmærke paa hans Grav, har Bestyrelsen fæstet paa 100 Aar hans Gravsted paa Vor Frelsers Gravlund.

Ved sidste Aarsskifte var det 10 Aar, siden Selskabets Virksomhed begyndte. Hvorledes denne Virksomhed har udfoldet sig, derom vidner den Fortegnelse over vore Skrifter, som blev trykt paa de sidste Blade af Folkevennens 10de Aargang. Vi gribe Lejligheden til at udtale vor Glæde og Tak for den tillidsfulde Opmærksomhed og overbærende Velvilje, som Selskabets Stiftelse og Virksomhed har mødt, og heri ville vi gjerne se et Varsel om, at det fremdeles skal være vort Selskab betroet at virke til Gavn i vort Land.

Sluttelig fremlægges Revisorerne Kand. Petersens og Fuldmægtig Bärnholdts, Indstilling i Anledning af Regnskabet for 1860.

Kristiania den 18de Februar 1862.
Eilert Sundt. M. J. Monrad H. Rasch.
K. Knudsen. R. Tønder Nissen.

Overensstemmende med Revisorernes Indstilling gav Forsamlingen enstemmig Kassereren Kvittering for 1860 Aars Regnskab. Det sædvanlige Honorar af 25 Spd. til hver af Revisorerne blev ogsaa nu enstemmig bevilget.

Da, uagtet Formandens Opfordring til at ytre sig i Anledning af Aarsberetningen eller i Selskabets Anliggender forøvrigt, Ingen begjærede Ordet, stod kun tilbage at foretage Valg paa Repræsentanter og Revisorer for det nye Aar. Dette havde følgende Udfald:

Repræsentanter: Professor Monrad med 24 Stemmer, Kand. Sundt med 23, Prof Rasch (23), Lektor Tønder Nissen (23), Skolebestyrer Nissen (23), Overlærer Knudsen (22), Stipendiat Aasen (20), Overlærer Daa (20), General Broch (18), Pastor V. A. Wexels (18), Bogtrykker Malling (16) og Prof. Keyser (15). – Supleanter blev Stiftsprovst Jensen (7), Skole-Inspektør Hansen (6), Lektor Sexe (5), Lektor Kjerulf (4), Lektor Thaasen (3), Stipendiat Rygh (2), Lektor Aschehoug (2), Lektor Christie (2). Pastor S. Brun (2), Stipendiat S. Bugge (1), Fuldmægtig Birkeland (1) og Civildommer Lambrechts (41).

Revisorer: Fuldmægtig J. Bärnholdt (23) Kand. S. Petersen (22). – Supleant: Kand. S Berg (3).


Den 25de Februar samledes Repræsentanterne og valgte paany den gamle Bestyrelse (Sundt, Monrad, Rasch, Knudsen, Lektor Nissen) samt til Supleanter Lektor Sexe, Stiftsprovst Jensen, Lektor Christie, Lektor Aschehoug og Generalmajor Broch.

Derefter gjenvalgte Bestyrelsen Sundt til Formand og Monrad til Viceformand.





Denne teksten er offentlig eiendom fordi forfatteren døde for over 70 år siden.
  1. Ifølge en sammen med den oplæste Aarsberetning fremlagt Oversigt var Medlemmernes Antal:
    ved Begyndelsen ved Udgangen
    af 1857 ej opgivet. af 1857 omtr. 3600
    - 1858 ej opgivet. - 1858 4233
    - 1859 4133 - 1859 4244
    - 1860 3980 - 1860 4170
    - 1861 3999 - 1861 4421
    - 1862 4277.
  2. Det blev sammen med Aarsberetningen oplyst, at der blandt Medlemmerne er uddelt: for 1852: 40 Ark; 1853. 48; 1854: 60; 1855: 55; 1856. 46; 1857: 77; 1858: 75; 1859. 87; 1860: 77; 1861: 771/2 Ark.