Stiftsprovst Dr. Theol. Otto Holmboes Dagbogs-Optegnelser 1751–1773

UDGIVNE i UDDRAG AF L. DAAE.

Dr. Otto Holmboe (født 1710 paa Vardals Præstegaard, Student 1727, residerende Capellan til Aker 1734, Slotspræst paa Akershus og tillige Sognepræst til Aker 1742, Dr. theol. ved Jubelfesten 1760, Stiftsprovst i Christiania 1762, død sammesteds 1 October 1773,[1] var en kundskabsrig og anseet Geistlig og vandt tillige som Eier og driftig Dyrker af Gaarden Vindern i Aker et Navn mellem Datidens Landmænd og landøkonomiske Forfattere. Hans Embedsstilling, Familieforhold (han var gift med Bernt Ankers Faster) og gode Formuesvilkaar bragte ham i nær Forbindelse med Christianias Patriciat.

Dr. Holmboe efterlod i Haandskrift et ufuldendt Arbeide, som han havde givet Titelen „En kort Historie om min Slægt og den Tid, som jeg har levet udi, til mine Børns og Efterkommeres Underretning- og Advarsel sammenskrevet“. Den var paabegyndt i Januar 1754 og skulde have været en Art Autobiographi, men efter at have fortalt om sin Familie og om endel i hans Barndom indtrufne Begivenheder, saaledes om Krigen under Frederik IV og Carl XII, standser han med 1727, da han blev Student. Disse Optegnelser ere allerede tidligere trykte.[2]

Derhos har han i 1751 paabegyndt og indtil sin Død fortsat en Art Krønike eller Dagbog over samtidige Begivenheder, fornemmelig i Christiania. Denne Dagbog, der ligesom det ovennævnte Haandskrift tilhører hans Sønnesøn, Professor Dr. C. A. Holmboe, blev af denne den 25 September 1869 overladt mig til Afskrivning og Benyttelse efter eget Skjøn. Enkelte Træk af dets Indhold ere derfor allerede fremkomne dels igjennem mit Skrift „Det gamle Christiania“, dels gjennem et Par Arbeider af andre Forfattere, hvem jeg leilighedsvis har kunnet yde literær Bistand.

Nærværende Dagbog udgives nu i Uddrag, idet en og anden fuldkommen ligegyldig Optegnelse, eller hvad der andenstedsfra er bedre kjendt, ikke medtages. Man maa her ikke vente historiske Bidrag af større Betydning, men der vil dog findes mere end et brugbart og charakteristisk Træk, for hvis Bevarelse man maa være Annalisten taknemmelig. Overhovedet give hans Optegnelser tilsammen et ikke ueffent Billede af Christianias daværende smaabymæssige Forholde. Nogle faa Anmærkninger ere tilføiede af mig.


1751.

Grev Moltke kjøbte det sorte Compagni[3] for 10,000 Rdl., overlod 310 til Kongen, 110 til Ancher, 110 til Wærn, 110 til Wærns Moder, 1 til Statholder Bentzon, 1 til Professor Grave, 1 til en Kjøbmand paa Bragnæs, Priebst, hver Part altsaa 1000 Rd.

10 Dec. fik man høre, at Consist.-Raad Paludan var bleven Bisp i Christiansand den 3 Dec. Den 15 døde hans voxne Datter Else P. af Hoste.

1752.

13 Jan. fik vi høre, at Consistorial-Raad Wegner paa Aas var bleven Stiftsprovst.

20 Febr. holdt Paludan sin Afskeds-Prædiken og forestillede, at han var kommen i Gjeld den Tid, han havde været her, og at Kaldet meget havde aftaget.

26 Febr. reiste Paludan herfra for at ordineres til Bisp. Der gik i denne Uge et Skrift om for ham, da Endel gav ham noget til Reisepenge. Han fik henimod 500 Rdl.

25 Mart. blev han ordineret til Bisp.

24 Mart. kom Posten og medbragte, at Geheime-Raad Rappe[4] vilde komme her op igjen for at forsøge, om den norske Clima ikke var ham tjenligere end den danske. Gamborg tog slet fat med ham, da han reiste.

5 April døde Oberstinde Poulsen om Morgenen tidlig. Samme Dag celebrerede Arnold Kongens Geburtsdag.

Hørtes om Baron Batta, en casseret Underofficer fra Skedsmo Sogn, som havde faaet en Baronesse paa 80,000 Daler ved Rhinstrømmen.

Onsd. d. 12 April blev Justits-Raad Schøyendahl og Jomfru Selmer trolovede. Han døde derpaa om Morgenen den 16de.

26 April kom Rappe her til Staden igjen. Nu havde han og faaet Titel af General-Lieutenant.

Ved disse Tider havde Frølichs Datter, som var besvangret af Grev Wedel, Bryllup med Stiftamtmand Rantzau i Throndhjem.[5]

In Majo fik vi at høre, at 0brist Hauch skulde opkomme for at bivære alle General-Munstringer og bese alle Fæstninger, at han kunde give Hs. Maj. en tilforladelig Efterretning om alle Ting, som just ikke kunde være saa behageligt for den herværende Feltmarschal Arnold.

28 August Kl. 3 Morg. døde Fru Glad i Møllen, som var over 80 Aar. En meget dydig og af alle yndet og roset Frue. Blev begravet 6 Sept. Biskop Dorph kastede Jord paa hende. Jeg var ikke hjemme.

Fra 1 til 8 Sept. reiste jeg og min Kone omkring til Kongsberg, Modum og Jarlsberg Verk og besaa Alting. En meget kostbar Reise. Den kostede mig 35 Rdl. Courant og 5 Specieducater. Fortrædelige Folk paa Skyds-skifterne.

Nat til 14 Sept. døde Oberstl. Holm.

20 August, Dom. XII. Trinit., var en herrnhutisk Missionær hos Hr. Green,[6] som examinerede Brødrene og Søstrene, hver for sig i Enrum, i Hr. Greens Huus.

Præstegaarden blev forg. Aar lagt i Dragon- og Soldaterlægder, nu kom Befaling om, at den efter Skyldsættelse skulde ikke alene betale Leilændings– og Odels-Skat, men endog Landskyld og Tage foruden den forr. Skat 12 Rdlr. in Spec., som er en af de Velgjerninger, Stiftamtmand Rappe gjorde, mens han var her i Landet. Rappe reiste ned igjen sidst in Sept. og var meget syg.

21 Sept. sluttet angaaende Grændseskjellet mellem Sverige og Norge.

21 Octbr. Kl. 6 Morgen døde den retsindige og berømmelige Etatsraad Andr. Lachmann, Lagmand over Oplandene. Blev begravet 3 Novbr. Som han havde været en brav og ræsonnabel Mand i Livet, saa var det og den ræsonnableste Begravelse, som her har været. Jeg fik 30 Rdl., Green 15 Rdl., Hr. Elisen 10 Rdl., Klokkeren 6 Rdl.

Ved denne Tid blev holdet en Commission imellem Gen.-Major Kaasbøll og Major Sandberg om noget Tømmer, som Sandberg, den Tid han var Commandant i Christiansand, havde ladet cassere, som Kaasbøll havde anskaffet, som de Fleste mene falder slet ud for Sandberg. Commissionen blev ophævet 6 ell. 7 Nov., da Kaasbøl beskyldte Commissarierne, Ulrichsdal, Hein, Reichwein, Bukier, for Rettens Fornægtelse, fordi de ikke vilde lade ham faa indført i Protocollen.

16 Nov. blev Gen.-Auditeur Fleischers Frue begravet. Hun døde d. 27 Octbr. Hendes Mand laa i Kbhvn.

4 Nov. var et stærkt Veir af S.V., som foraarsagede stor Søskade.

Denne Sommer havde været overflødigt Hø, men Korn saa temmelig. Dog et godt Aar. Brændeveden var endnu temmelig dyr. 1 Favn kostede over 5 à 6 ₻ og mere.

Med Posten 16 Nov. fik man høre, at Gen.-Lieut. Michael Sundt havde faaet Afsked med 800 Rd. i Pension og Scheel i hans Sted.

25 Nov. tidlig om Morg. blev overmaade høit Vand, som stod over Anchers Havetomt[7] og langt oppe i endel Søboder.

24 Nov. døde Apotheker Brandt.

Med Posten 30 Nov. fik man at høre, at Kammerjunker og Capt. Ahlefeldt, som havde været paa Munkholmen (arresteret af en Aarsag, som ikke var saa ganske bekjendt[8]), var bleven Commandant paa Helgoland.

10 Dec. Aften Kl. 7 døde Gen.-Audit. Bosens Enke.

Med Posten 7 Dec. fik man høre, at Gen.-Audit. Fleischer havde faaet 200 Rdl. Forbedrings-Gage.

15 Dec. fik man vide, at den Soldat af Kreftings Comp. blev pardonneret med Livet. Theologi til Wittenberg mente, han burde miste Livet, men til Tübingen, at han ikke burde dø. Han havde i Drukkenskab slaaet En ihjel.

General Ulrichsdals Fader (var) den gamle Gyldenløve, men Moder ved han ikke rigtig selv, men mener en Præstedatter fra Grevskabet, som siden fik Toxen, som tilsidst var Gen.-Major og Commandant i Bergen.[9]

19 Dec. døde Henr. Joh. Darjes af Vattersot.

Man hørte nu, at Præsternes Supplik til Kongen om Præstegaards-Skatterne var opkommen til Vice-Statholderens Erklæring, sc. deres fra Smaalenene, som var skrevet vel og grundig, og deres fra Grevskabet, som

var slet skrevet.
1753.

17 Febr. døde Mathias Rosenberg.

Mellem mig og Hr. Green begyndte i dette Aar Correspondence og alvorlige Samtaler angaaende de herrnhutiske Ophævelser her paa Stedet.

2 Marts holdt Krigsraad Piper sit Hjemkommerøl.

10 Marts døde Claus Wiele.

31 Marts blev Kongens Fødselsdag celebreret hos Feltmarschal Arnold, hvor alle Militære var, og (hos) Vice-Statholder Benzon, hvor de Civile og Præsterne var. Samme Dag havde Gen.-Adjut. Brockenhuus og Jfr. Tank Bryllup paa Frederikshald.

NB. Jens Mørk skjød sig ihjel.

1 April hang et Kvindemenneske sig selv op her i Byen ved Navn Sidsel Frost Wilschyt; hun var af de herværende Herrnhuter, hun havde for nogle Aar siden vundet 500 Rdl. i et Lotteri, havde reist til Herrnhut og fortæret samme. Var nu hjemkommen og var fattig, fik ingen Hjelp af Herrnhuterne her.

2 April var Generalforsamling aug. Jarlsberg Verk.

10 April kom Skibene ind.

16 April gik Isen rent bort.

21 April begyndt at anlægge Have paa Holmen.

4 Sept. døde Hr. Thomas Bosen paa Stange.

Sept. døde Ibsen, Secretair hos Arnold.

19 Sept. Begravet And. Embdinger, født i Wien, Catholik, bode her i 29 Aar, lod sig af mig betjene med Sacramentet, før han døde. Var meget vel bered.

Natten til 1 Octbr. myrdede Johan Hansen Justitsraad Thaulows Søn paa Moss.

I denne Sommer blev Landkræmmere antagen, som siden Mange blev misnøiede med.

Fra 12–22 Octbr. saaes her paa Bjørvigen og imellem Slottet og Holmen af og til en Hvalfisk.

I denne Maaned kom Provst Gerner tilbage til Kbhvn. i udvortes slette Omstændigheder og søgte om Kald igjen, endog ved et af Pesthusene; der siges, han faar Pension, men ikke Kald igjen, siden han for Herrnhuteri forlod Stiftsprovstiet i Kbhvn.

4 Nov. Kl. 5 Aft. døde Iver Eliæsen, 70 Aar gl.

I disse Dage var Oberstl. Batta her i Byen.

Denne Sommer var meget tør, lidet Hø, temmelig Korn, overflødig Havefrugter.

1754.

D. 27de Januar efter Midnat døde Ludvig Holberg.

26 Mart. blev Johan Hansen rettet paa Id, efter Kgl. Res., knebet 3 Gange og mistede Haand og Hoved og lagt paa Steile.

8 Mai kom Rappe her til Staden igjen.

Med Toftes Skib kom en Electrisermaskine til Byen.

22 Mai døde Kammerraad Blix.

25 Mai døde Robert Kaae.

30 Mai underskrev jeg Gen.-Lieut. Hausmanns Testamente.

Sidst i Juni stærk Regn og Flom, som især i Gudbrandsdalen gjorde stor Skade og borttog alle Broer.

3 Juni døde Dr. Gram meget hastig.

Bededag døde Jacob Holmboe.

Denne Sommer har været meget kold og vaad. Ofte Ring om Solen, som betyder meget Regn.

4 Sept. hug en Tømmermand Anders sin Kone med en Øxe baade i Hovedet og andensteds, saa der er intet Haab til Liv (døde dog ikke deraf). Da han blev arresteret, hang han sig selv den samme Efterm. paa Raadstuen.

6 Sept. begyndte Provsteretten mellem Hr. Teilman og Hr. Anchersen.

18 Sept. døde Ferd. Anton Danneskjold, Greve af Laurvigen, og hans Gemal nogle Dage tilforn.

General-Landmaaler Knoph’s narriske Project.[10]

Nils Andersen, en Soldat af Kreftings (Compagni), som var til Confirmation Søndag d. 6 Octbr., blev ihjelslagen Natten efter og fandtes død om Morgenen imellem nogle Bordstabler paa Grønland, man ved endnu ikke, hvo har gjort Ulykken.

6 Octbr. om Aftenen tog Gen.-Aud. Smites Datter af Faderens Huus til Fru Orning for at giftes med Sønnen.

6 Nov. døde Axel Christian Abel i Provst Wegners Huus, et ungt Menneske, 14 Aar gl., som der var meget godt ved.

25 Nov. blev Underofficer Schouberg slaget ihjel i Asser Smeds Huus.

Samme Dag var Prem.-Lieut. Thaae, som havde faaet sin Afsked fra oberst Günthers Regiment, begravet. Han var død paa Raadstuen i en meget elendig Tilstand.

1 Novbr. hørte vi om nogle Rescripter, som Kammerraad Olrog havde udvirket, om dobbelt Skat af Avlsgaarde, Almindinger og Rødninger.

In Nov. fik man høre, at den værdige svenske Kammerraad Peter Fehmann[11] var bleven præsident i Throndhjem. Han havde været Foged i Rakkestad Fogderi, solgt samme for 4000 Rdl. og endda ikke kunnet betale, hvad han var Kongen skyldig. Har siden holdt Thehus i Kbhvn.

Sidst i Dec. fik man høre, at Gen.-Lieut. Rappe vilde komme herop igjen, og Oberstinde Brockenhus blev udsagt af Waisenhuset, hvor han skulde bo.

1755.

8 Jan. Capt. Sandberg og Frøken Vauvert viede.

14 Jan. døde Jomfru Bastholm.

15 Jan. døde Mad. Grønvold.

15 Jan. viet Major og Capt. Huitfeldt, to Brødre til 2 Søstre, Frøk. Reichwein.

21 Mart. dømt i Bragnæs-Sagen.

25 Mart. om Aft. døde Nils Wittrup.

I April fik man vide, at Oberstinde Brockenhus skulde beholde Gaarden, som Rappe vilde drive hende udaf, skjønt han selv som Stiftamtmand ved Accord havde overdraget hende den.

13 April døde Major Barth.

Bucchenhofer døde nogle Dage tilforn.

20 Apr. gik Isen bort og Skibe kom ind.

I April blev opdaget Morderen, som havde forgangen Aar myrdet Murmesteren Ole Crondal, Hustru, Pige og opbrændt Husmandspladsen, de havde boet i, (i) Ski Sogn, Annex til Krogstad. Det var Verten selv, som boede paa Gaarden og nu havde solgt Gaarden og var flyttet ind til Gamlebyen. En, som havde været med, bekjendte i sin Sygdom, men Morderen nægtede det fremdeles.

23 Mai døde Jens Schram meget hastig paa Gaden.

14 Juni døde Klokkeren Cornelius Roed efter 6 Dages Svaghed.

23 Juni blev Inger Povelsdatter, Iver Heltons Hustru, myrdet paa Stokkestad-Skoven af Ludvig Baltzarsen. D. 27 blev Morderen herindbragt.

27 Juni brændte Østensø af.

24 Sept. havde Kammerraad Jens Hviid og Maren Strange Bryllup paa Tveten.

Samme Dag indgivet Besværing over Hr. Green til Biskoppen.

10 Oct. blev Biskop Paludan viet til Fru Prip.

28 Oct. døde den gamle Student Søren Munch.

Nat til 30 Oct. døde Mad. Erik Monsens Enke Johanne Neve.

13 Nov. havde Fitsens og Provst Borchs Datter Eleonora Hedevig Bryllup; den 19de gjorde Bruden Barsel med en Søn.

24 Nov. begyndte de Fornemste her med Bal hver Mandag.

Denne afvigte Sommer har været temmelig tør og varm i Begyndelsen, men siden meget fugtig. Lidet Hø, som gjelder 3 Rdl. Læsset, men temmelig Korn.

1 Nov. var et forfærdeligt Jordskjælv i Lissabon.

1 Nov. var og usædvanlige Bevægelser i Vandet i Holsfjorden, d. 3 opkom en Ild udi Vandet.

In Decbr. hørtes og, at Studenten Nils Justensen Hichmann var en Herrnhuter, som Hr. Green endelig vilde havt til pers. Cap., som prædikede meget mod Lov, Bud og Pligter. Var rømt fra Kbhvn., hvor han var Hører i Trinitatis danske Skole, fordi han havde forført 4 fattige umyndige Pigebørn af Skolen til Letfærdighed; 2 lavede til Barsel ved ham, den ene i 14de, den anden i 15de Aar, de andre 2 vidste man endnu ikke, enten de lavede til Barsel eller ei.

1756.

6 Jan. kom Hr. Nils Monrad[12] herind for at afgjøre Sagen om Telthuset, som Major Brochelmann havde ladet tomte til og Hr. Monrad nedrev. Faldt ud efter Præstens Vilje.

27 Jan. døde min Broder Hans Holmboe paa Lessø Jernverk af Blodstyrtning, efterladende 6 Børn.

7 Febr. blev jeg angreben af en stærk Trangbrystighed, som tegnede sig meget farligt, men Gud være lovet, efter 12 Dage blev jeg frisk, og det brød ud med den gyldne Aare. Nils Nielsen og Barckley opførte sig meget slet mod min Broders Enke og Folk, som var Aarsag til min Sygdom.

Natten til 4 og 5 Mart. bleve adskillige Skandskrifter slaaet paa Kagen[13] om adskillige brave Folk.

7 Mart. fik man høre, at Elias Svensøn var død paa Hafslund d. 6 Mart.

9 Mart. døde Gen.-Maj. Rømeling i Frederikstad, og altsaa blev Ende paa den Commission, som var mellem ham og hans Frue.

17 Mart. havde Hr. Jens Mørch og Ane Blegraf Bryllup.

3 Apr. fik man høre, at Obr. Rømeling havde faaet Broderens gevorbne Regiment og Gen.-Majors Character.

Frue Brochenhuses Ridderorden (sic).

I denne Uge døde Major Brakel paa Vinger. Med denne Post fik man Underretning om et stort Jordfald i Romsdalen, som skede Søndag Sexagesima.

17 Apr. døde min Moster Kirsten Grams i Ringsager Præstegaard.

18 Apr. døde Haagen Nielsen.

19 Apr. døde Conrector Monrads Kjæreste.

Vinteren, Febr. og Marts var særdeles mild og behagelig, men siden en kold og streng Vaar og stor Fodertrang. I Begyndelsen af Vaaren kostede 1 Td. Byg 1 Rd. 2 ₻ siden 3, ja 4 Rdl. De Danske førte deres Korn ud til Frankrige, og de Norske maatte ikke faa fremmed Tilførsel. Gud forbarme sig over os. Endelig, da alt Korn var udført, kom Forbud, at de Danske ikke maatte udføre noget før Septbr. Maaned ɔ: de skulde ikke udføre, naar de havde Intet at udføre, men saasnart de fik noget igjen, maatte de strax udføre. Mellem Frankrig og England blev nu aabenbar Krig. Ved Christiansand kom endel danske Krigsskibe og lagde sig i Havn og forventede nogle svenske, som skulde sammenføie sig med dem, som vel passerede Sundet i slet Tilstand, men kom dog ikke til vores Skibe. Kom omsider. De Svenske fik Commando ved Lodtrækning.[14] I Sverige var denne Sommer stor Allarm og Uenighed mellem Rigsraaderne og Kongen.

23 Juli afbrændte en Mængde Huse i Bergen. ⅔ Dele. Ilden kom fra en Bager.

3 Aug. udkom en naadig Forordning: Prolongation paa Forbudet om at føre Korn ud, Tilladelse at føre fremmed Korn ind til Aarets Udgang og Forbud paa Brændevins-Brænderiet.

27 Aug. blev Bogtrykker Jens Berg arresteret, for han havde trykt en svensk Placat og et Skrift paa 4 Ark om Sveriges Riges Tilstand for en Svenske Helleberg. Bogtr. havde trykt 2de saadanne Skrifter imod den svenske Regjering 1743 og det efter Gen. Arnolds og Stiftamtm. Rappes Befaling, derfor tænkte han, at det nu ei heller kunde have mere at sige.

Denne Sommer har været temmelig frugtbar paa endel Steder, først i Aaret var megen Regn, siden Varme og Tørke. Høsten har været overmaade tør og god. Lidt eller intet Regn i Aug. og Sept.

Oberberghauptm. Stuckenbrock † i Sept. En stor Mand, Confusion i Skiftet efter ham.

2 Oct. † Kammerraad. Hvides Frue.

Nat til 25 Oct. blev stjaalet Alterklædet i Agers Kirke.

27 Oct. blev en Enke Johanne rettet, som havde født i Dølgsmaal, hun gik særdeles frimodig til sin Død.

30 Oct. reiste Hr. Hans Borch[15] til Kbh. tilsøs. En Accord med ham og Hr. Cornisch paa Urskoug var igjære om at bytte Kald.

Bogtrykkeren slap ud af sin Arrest igjen og skulde give Mulct efter Vice-Statholders Sigende. Bogtr. døde sidst i Juli 1757.

30 Nov. døde gamle Mad. Leuch, 80 Aar 8 Maaneder gl.

Accorden med Borch og Cornisch blev afslaaet.

25 Nov. fik jeg Resolution for Provstinde Weggersløf, at hun skal nyde 40 Rdl. Husleie af Byens Kirke aarlig.

11 Nov. sendte jeg en Supplik ned i det danske Cancelli for den uskyldige Slave Christian Ludvig Müller.

Nat til 17 Dec. døde den gamle Schjønne Olsen, som al sin Tid havde flakket om og bygget den ene Hytte efter den anden, 92 Aar gl.

Dispute mellem Rømeling og Pomeau. Udfaldet efter P.’s Paastand, at han beholdt Fændelen og Commando.

1757.

10 Jan. døde Thomas Blixenskjold meget hastig paa Frederikshald.

I disse Dage var Rappe her i Byen igjen.

15 Jan. † Lieut. Rømeling.

In Febr. hørtes, at 10 Mand af hvert Dragon-Comp. skulde udcommanderes til Danmark at forstærke Rytteriet, og at en Observations-Armee skulde samles i Holsten til Foraaret.

16 Jan. døde Veimester, Just-Raad Thaulow.

18 Febr. indleverede jeg den originale Oberhofrets Instruction, dat. 20 Oct. 1684, til Etatsr. From, som jeg havde fundet blandt Stiftamtmand Stockfleths Papirer, som i 50 Aar ikke havde været i Oberhofretten.

23 Febr. blev fundet et dræbt, nyfødt Drengebarn ved Laderne udenfor Byen.

15 Mart. døde Fru Stintes ældste Datter af Tæring.

Med denne Post opkom en ønskelig Forord. af 8 Marts mod Brændevins Misbrug paa Landet. Gid ogsaa snart en Forordn. maatte udkomme mod Bug-Bæsternes Fraadseri og Drukkenskab.

21 Mart. Kl. 4 Eft. døde Gen.-Lieut. F. F. Hausmann, 64. Aar gl.

Vice-Statholders og Lengnicks Dispute.

Med Posten 8 Apr. hørtes, at Accorden mellem Borch og Cornisch var bleven approberet og Borch faaet Titel af Prof. theol. extraord.

13 Apr. døde Byfoged Wülner paa Agershus Fæstning og overlod det til Andre at gjøre hans Regnskaber klare. Skulde ellers gaaet med Skuf-Kærren.

14 Apr. kom Skibene ind til Bryggen.

4 Apr. døde Biskop Peder Hersleb. En stor og brav Mand.

Først in Majo havde Arne Sandestuen hængt sig i en Grav.

In medio Julii begyndte jeg og Knud Bronæs at anlægge et Teglbrænderi ved Holmen.

18 Juli blev Maren Jensdatter Windtes Moder Anne Michelsdatter rettet.

14 Aug. døde Frøken Schlanbusch.

15 Aug. † Provsten Peter Abelsted. Justitsraad Braunmann døde i samme Uge.

26 Aug. reiste Baron Gersdorff[16] herfra. Brave Folk.

I denne Sommer har været stor Tørke og Varme.

Natten til 8 Sept. døde Romanus Pharo, som havde været Guldsmed og Fattiges Forstander, en ret Nathanael. Han blev begravet Onsdag d. 14 Sept., da der blev holdt Ligprædiken over ham af Hr. Cornisch, og siden tracterede Gen.-Auditeur Piper og Bedemand Nils Jørgensen Mørch hinanden med Skjældsord af Slyngel samt Ørefigener i Ligfølgets Paasyn.

Den Norske Post, som gik herfra 3 Sept., blev skudt paa Hallandsaas og Postsækken plyndret af En ved Navn Simon Bentsen.

3 Oct. bleve de første brændte Teglsten udtagne af Ovnen paa Holmen; samme Dag kjøbte Sr. Kjeld Simensen 1000 af de mindste Mursten for 4 Rdl.

3 Oct. var her Auction paa Reluitions-Godset.

I denne Høst spillede Claus Strøm, Ole Hof Bankerot; hos Johan Ca(r)lsen skede Indførsel.

31 Oct. udkom en Forordning om Extra-Skat i fredelige Tider efter 37 Aars Fred.

Fogden Gamborg blev suspenderet først i Nov., Christian Dorph constitueret.

Nu ytrede den dyre Tid sig alt mere og mere.

I Dec. døde Generalinde Koplau.

19 Dec. Kl. 7 om Aft. døde Hr. Christopher Ancher paa Ringsager, begr. 10 Januar.

31 Dec. sendte jeg min Erklæring til Vice-Statholder

Benzon paa Byens Præsters Klage af 26 Nov.
1758.

22 Jan. Dom. Septuag. † Provsten Thomas Wegner Kl. 6½ Aft.

Dom. Sexages. 29 Jan. prædikede jeg i Byens Kirke og intimerede til Bøn om Successore.

1 Febr. prædikede jeg Ligprædiken over Consist.-Raad Wegner.

1 Febr. begyndte Auction over Reluitions-Godset i Soløer og Gudbrandsdalen.

24 Febr. blev den svenske Sundblad arresteret, mistænkt for at have gjort falske Bancosedler.

20 Febr. blev Canc.-Raad Frederik Hammond arresteret i Citadellet i Kbhvn. som en falsk Bancoseddelmager. Der fandtes hos ham 35,400 Rdl. i Bancosedler, hvoraf kun 1100 vare rigtige. Saa gaar det omsider Spottere og Religions-Foragtere.

28 Febr. Bryllupet i Land. Mandals.

7 Mart. var Besigtelse paa Vinderns Bygdesav, efter Rentekammerets Ordre. En forunderlig Forretning efter en underlig Befaling. De gode Herrer har ligesaa megen Forstand paa Norges Væsen, som jeg paa Sultanens Regjering.

8 Mart. † Kjøbmanden Samuel Prom.

15 Mart. havde Hr. Elias Anders. Elieson og Else Cathr. Sverdrup Bryllup i Hakkedalen.

Nat til 12 Apr. † Hr. Anders Mørch paa Skedsmo.

30 Apr. Kl. 2 Efterm. † Biskop Hr. Nils Dorph i sit 77de Aar.

12 Mai holdt jeg Ligpræd. i Chra. Kirke over Bp. Dorph og siden forrettede baade Biskops og Stiftsprovsts Vices.

10 Juni marscherede de gevorbne Compagnier ud, som med flere Tropper skulle gaa til Holsten, i hvad Øiemærke vides ikke endnu.

23 Juni f Gen.-Auditeur Fleischer.

8 Juli † Etatsraad Glad.

31 Juli blev Nannestad Biskop i Chra. og Gunnerus i hans Sted igjen i Throndhjem.

Natten til 20 August faldt et Slags Korn ned fra Luften med nordvestlig Vind.

23 Sept. kom Biskop Nannestad.

I denne sommer en Mængde af Træfrugt. 1 B℔ Kirsebær blev kjøbt for 24 ß, meget Halmfoder, temmelig Korn, men Rust og Kulop paa det og noget mismodent, lidet Hø, dog mere end forg. Aar. (Senere tilføiet: Et godt Aar mod al menneskelig Formodning).

16 Oct. † Else Christiane Bendeke af Børnekopper i sit 20de Aar.

4 8 Nov. † Etatsraad From, Justitiarius i Oberhofretten, 69 Aar.

16 Nov. skulde Hammond og Sundblad Andersen halshugges for de falske Bancosedler, men blev opsat 14 Dage.

Biskop Nannestad prædikede Allehelg. Dag i Byens Kirke og 12 Nov. (25 Trin.) i Slotskirken.

24 Nov. afbrændte Hellekindset eller Lille Stensrud i Agers Sogn, og Biskop Gunneri Søster brændte inde, hun var ikke vel forvaret.

5 Dec. havde Justitsr. Morten Leuch Elieson og Dorthe Erichsdatter Bryllup.

6 Dec. havde Anders Huus og Maria Treschow Bryllup.

Gulderts blev funden paa Morskoven.

13 Dec. † Capt. Sundts Frue, Kirsten Lachmann, i første Barselseng.

Oberstltnt. Knuf opførte sig som en gal Mand.

7 Decbr. blev Fr. Hammond og Anders Sundblad Andersen halshugne med Sværd paa Nytorv i Kbhvn. Hammond gik frimodig frem, men Sundblad meget frygtsom, efter først at have kysset H.s afhuggede Hoved paa Munden, som det laa i Ligkisten. De bleve begge begravede i Kirkegaard.[17]

2 Dec. † Gen.-Lieut. Fredr. Otto Rappe i Kbhvn. efter nogle Aars urolig Omflakken. Han var født i Frederikshald 3 Octbr. 1679. Han var yndet af Faa, mens han levede, begrædt af Ingen, da han døde, saa han ved sin Død gjorde Verden den største Tjeneste, han nogen Tid har gjort. 3 Stene i Blæren.

4 Dec. døde John Nicolay Norcross, som siden 20 Juni 1726 havde siddet fangen i Citadellet Frederikshavn, og altsaa i 32 Aar 6 Maaneder 7 Dage. Var 70 Aar gl.

Den gode gl. Feltmarschal Hans Jacob Arnold døde Natten 23–24 Dec. Kl. 12½, født 1671, 17 Apr. mell. Kl. 10–11 Aften.

1759.

1 Jan. lod Bispen opslaa paa Kirkedøren en latinsk Placat, at Cand. Minist. og Studiosi Theol. skulde indfinde sig hos ham til Examination.

1 Jan. † Mad. Brinch.

8 Jan. † Broderen, Biskop Paludan i Chr.sand.

2 Febr. blev Math. Alb. Haberdorph Stiftsprovst i Chra.

14 Apr. er Carl Gustav de Grüner, Gen.-Lieut., beskikket til Command. General i Norge udi Arnolds Sted.

26 Apr. † Mad. Borring meget hastig.

8 Juni † Mad. Boyesen.

24 Juni blev J. C. Spidberg ordineret til Bisp i Christiansand i Christiania Kirke. Jeg intimerede til Ordinationen.

1 Juli blev Stiftsprovst M. A. Haberdorph indsat i Chra. Kirke. Han kom her til Byen d. 23 Juni.

7 Juli † Kammerraad Hans Sverdrup Kl. 5 Eft.

9 Juli opkom Ildebrand paa Nordre Frederikshald, hvorved Kirken og Byen blev lagt i Aske.

12 Juli hængte Politimester Stubs Husholderske sig.

13 Juli sprang Just.-Raad Vogts Krudtmøller, og 2 Mand bleve ynkelig forbrændte.

29 August maatte jeg notarialiter beskikke Haberdorph for hans holdte Inqvisitions-Forhør i Mad. Boyesens Stervbo og hans lumpne Munds Skyld.

12 Sept. † Provsten Hr. Ole Hannibal Hof paa Thoten efter 18 Timers Svaghed, i sit 65de Aar.

11 oct. fik Haberdorph en skarp skriftlig Reprimande af Biskoppen for hans Opførsel mod mig.

22 Oct. fik han mundtlig.

1760.

Natten mell. 6–7 Jan. døde Hr. Iver Brinch, Hospitalsprest.

17 Jan. Aften Kl. 5 † Provsten Hr. Peder Blegraf.

31 Jan. † Oberst Møllerops Enke Kl. 5 Aft.

I dette Marked kjøbte vi Smør for 1 Rd. 12 ß, Talg for 3 ₻. 20 ß Pundet.

Bispens Brev af 16 Febr. aug. Pengelaan til Kongen 300,000 Rdl.

21 Febr. havde Etats-Raad Heltzen paa Kongsberg Bryllup med Helle Margr. Lachmann, til hendes Ankomst var gjort store Præparatorier. Haberdorph protesterede mod hendes Bortreise, før han fik Betaling for Brudevielsen, hvorom Bispen sagde: „Den Mand beskjæmmer vores Orden.“

24 Febr. Kl. 2½ Eftm. døde Mad. Treschow.

28 Febr. Kl. 5 Eftm. døde Gen.-Major Rømeling i Pinneberg.

29 Marts † Jomfru Kyhn.

30 Marts Kl. 11 F. M. † Nils Leuch.

9 Mart. gik Gaarden Dale i Stadsbygdens Sogn i Thjems Stift ud ved Jordfald Kl. 4 à 5 Aft., hvorved 17 Mennesker og meget Kvæg omkom.

26 Apr. lod Hr. Cornisch en haard Klage udgaa over Haberdorph.

I Mai gjorde Vandflom stor Skade i Gusdal.

10 Mai † Anders Riis Kl. 3 Morg.

17 Mai † Anders Karre Kl. 9 F. M.

19 Mai tilskrev jeg Haberdorph et vidtløftigt og eftertrykkeligt Brev.

3 Juli † Lars Torstenson.

4 Juli † Politimester Stubs Datter.

20 Juli forfærdelig Hagel, som ganske afslog Afgrøden paa østre Schøyen, slog en Hest §ihjel, laa paa Marken nogle den 3die Dag.

20 Aug. Hagemanns Bryllup.[18]

1 Oct. † Commandanten, Gen.-Major Bjørnsee.

16 Oct. Jubelfest her for Souveræniteten.

18 Oct. blev jeg Doctor Theol.

Denne sommer var meget fugtig, men derhos meget god og frugtbar paa alle Ting.

31 Oct. sprang Vogts Krudtmølle. 2 Mand opbrændte.

14 Oct. En Pige examineret i Capitulet af Hr. Thulesio i Haberdorphs Præsentia.

13 Nov. Hans Moe og Karen Sverdrup Bryllup.

Dom. 23 Trin. havde Haberdorph adskillige slette Expressioner i sin Prædiken.

4 Dec. Var Hr. Thulesius og Busch for Provst og to Præster, at de skulde forliges ang. de Ubekvemsord, som var falden dem imellem.

16 Dec. Thulesius og Busch for Provsteretten og bleve forligte.

19 Dec. opkom til Vice-Statholders og Biskoppens Erklæring 2de Klager fra Haberdorph, en over Vice-Stath., Magistraten, Provstinde Wegner og mig af 21 Nov., en til Kirke-Insp.-Colleg. over Bispen, mig, Hr. Cornisch og Klokker Hass af 24. Nov.

21 Dec. † Gen.-Krigs.-Com. Jochum Hein meget hastig af Slag. Begr. 8 Jan.

25 Dec. fik man høre, at Piper havde for Høieste Ret tabt sin Sag mod Bukier ang. 6 Pct. Renter.

1761.

11 Jan. gjorde Piper et Ærevers til Haberdorph, som Stodderfogden Gede viste frem i Byen.

7 Jan. gav Haberdorph en Klage ind over mig ang. Hausmanns Legat. Jeg erklærede derpaa 11 Febr.

9 Febr. druknede Lars Kildal i Minde.

10 Febr. kom Gen.-Krigs.-Com. Peter Deichmann til Stedet.

17 Febr. † Just.-Raad Poul Vogt.

Dr. Lincke og Prof. Becher † i denne Tid in Febr.

12 Mart. † Byfogden, Gen.-Aud. Ole Rømer Aagaard.

31 Mart. † Haberdorphs yngste Datter, 16 Aar gl.

Nat til 13 Apr. † Etatsr. Isach Andr. Cold, 43 Aar gl.

18 Apr. † Jomfru Sidsel Leuch, et dydigt og af Alle elsket Menneske.

19 April intimerede Student Langstedt, som havde prædiket nogle Gange for Haberdorph, til en Offerdag for sig Chr. Himmelfartsdag.

22 Apr. † et Barn i Byens Kirke, før det blev døbt, formedelst Haberdorphs Uordentlighed.

26 Apr. bandsatte Haberdorph den ommeldte Student Langstedt for sin Dristighed, misbrugende dertil Psalm. 109, vs. 6. 7. 8. 10. 11. 12. 14.

2 Juni reiste Haberdorph til Kbhvn.

10 Juni blev et nyfødt Drengebarn fundet i Ruseløkdammen, som en Soldaterenke Else havde ladet bære derhen.

17 Juni visiterede Biskop Nannestad i Chra. Kirke.

18 Juni visit. Bp. Nannestad i Slots-Kirken.

29 Juni † Capt. Voldenberg meget hastig af et Fald paa Gulvet.

17 Juni. Gen.-Auditeur Lengnick Bryllup med Jfr. Plade.

30 Juni † Gen.-Major Restorff.

17 Juli blev Otto Holmboe, Major Hagemanns Søn, født.

26 Juli kom Commandant, Gen.-Major Grabow hid.

5 Aug. erklærede jeg mig ang. Haberdorphs Besværing over mig ang. Børgen.

20 Aug. † Sorenskriver Mogens Vinsnes.

14 Oct. † Gen.-Major Reichwein, og Schnell fik Regimentet.

16 Oct. † Conf.-Raad og Gen.-Auditeur Leuch, 68 Aar gl.

29 Oct. † Just.-Raad og Vice-Lagmand Povel Nilson, 47 Aar gl., Kl. 8 Morg.

21 Oct. Kl. 12 om Natten brændte 40 Huse af i Brevig.

26 Oct. erklærede jeg mig paa Haberdorphs Klage af 25 Juni.

Haberdorphs ældste Datter, gift i Bergen, døde.

8 Nov. Dom. 25 Trin. Kl. mod 8 Aft. antændtes Ild i Jens Jacobsens Gaard, hvorved over 20 Huse i Vaterland bleve lagte i Aske.

12 Nov. Kl. 5 Aft. † Frederik Clausens Hustru.

Sidst i Nov. nedsendte Bp. Nannestad sin Erklæring paa Haberdorphs Ansøgning om, at Pontoppidans Psalmebog maatte indføres til almindelig Brug i Rigerne, og hvis ikke, da i hans Provsti, i hvilken Erklæring H. i skarpe Terminis er bleven beskreven.

1 Dec. † Agent Erik Anchers Hustru Anne Cathr. Tank Kl. 10 Aft.

Kammerjunker Floto(w) med Secr. Theiste[19] kom hid op denne Høst at underrette sig om Landets Økonomi.

Dette Aar har været temmelig frugtbart, dog noget tørt, og ikke saa frugtbart paa Hø som 1760. Kirsebær og Plommer vare temmelig mange, men ingen Æbler eller Pærer.

I Dec. † Kammerherre og Veimester Henr. Wilh. Tillisch.

1762.

8 Febr. kom Justitiarius Ramus hid.

4 Mart. brændte Bærums Jernverk af.

4 April døde Biskop Spydeberg i Christiansand efter 1½ Times Svaghed.

30 Mart. forulykkede Rødders Skib.

Piper tabte 2 Sager mod Bukier for Høieste Ret, hvorefter B. exeqverede Alting af Huset.

Giese blev Exercits-Oberste.

28 Apr. kom først Skibe ind, og Isen gik op.

22 Juli † Prof. Haberdorph meget pludselig af et Stikflod Kl. 6½ om Aft., da han vilde reise til Vold.[20]

17 Nov. tidlig om Morgenen † Fru Resen.

19 Nov. blev jeg kaldet til Provst og Sognepr. i Chra.

Dette Aar har været et haardt, tørt Aar, især lidt Hø.

1763.

29 Jan. Kl. 11 Aften døde Obersecretair Grev Johan Ludvig Holstein af en Inflammation i Brystet, 68 Aar gl.

1 Febr. fik Geh.-Raad Otto Thott hans Embede igjen.

13 (?) Febr. Carl Holstein, Obersecr. i Admiralitetet, en god og elsket Mand, Broder til Ludvig Holstein, 63 Aar gl.

18 Febr. Den command. General i Norge Gustav Grüner † Kl. 11½, 75 Aar gl. En accurat Mand, i Orden med sine Papirer.

12 April † Oberstl. Hans Holmboe i Holmestrand over 78 Aar gl.

14 Juni dømt i Thulesii sag.

15 Juni reiste jeg til Kjøbenhavn og kom igjen d. 18 Juli. Tidemans Sag. Flotow døde i Sverige.[21]

7 Sept. † Justitsraad Morten Leuch Elieson.

Fru Helleson paa Kongsberg †.

Cornelius Olsens Skipper i Soon indførte Qvægsygen. 49 Creaturer døde.

24 Nov. blev Sølvet fra Kongsberg herfra nedført til Kbhvn.

Sidst i Dec. foretog Brøcher, Bukier og Grundt sig en Seqvestrationsforretning paa Moss ♂ Værk efter Krigs-Directorii Ordre, en Forretning mod al menneskelig Fornuft, imod Landets og Naturens Love.

Sidst i Decbr. megen Sne og stærk Kulde, denne Sommer har været meget fugtig, og altsaa meget Hø og nogenledes Korn.

1764.

Først i dette Aar skede store Forandringer i Artilleri- og Ingenieur-Corpset. Den brave Gen.-Lieut. Kaasbøll fik sin Afsked med 1200 Rdl. Pension. Kmr.herre Scheel beholdt sin Gage, men blev Major istedenfor Chef ved Ingenieur-Corpset, Sandberg, Sundt, Cappelen o. fl. reducerte. Lykkelig er den, som ikke staar under Krigs-Directorium. Den brave og umistelige Geh.-Krigs-Commiss. Peter Deichmann fik sin Afsked med 1700 Rdl. Gage under Paaskud at gaa Generalen, Schmettau, tilhaande, og Voss blev Gen.-Krigs-Commissair.

22 Febr. havde Peter Collett og Maren Kirstine Holmboe Bryllup.

1 Marts blev her forevist et Pro-Memoria, som Peder Olsen (et opdigtet Navn) havde skrevet General Schmettau til, dateret fra Skedsmo, hvori han forestiller, hvor urimeligt det var at reducere Artilleriet, og at gemen Mand mente, Kongen vilde sælge os til Sverige. Paa samme havde Schm. svaret og vist, at 1 Artillerist skulde nu herefter gjøre mere end 10 tilforne &c. Om begge Skrifter kan ikke siges andet, end (at) Peder Olsen havde skrevet som en Dosmer, og det syntes uanstændigt derpaa at svare, helst et taabeligt Svar. General-Major Todderud fik sin Afsked. Commandanterne, undtagen i Frederikstad og Kongsvinger, gik af. Bukier og Brøcher afsat fra Kasserne.

2 April † 0le Nilsen.

1 Mai brændte hele Frederikstad.

7 Mai † Mad. Schultz.

8 Mai. Om Aft. mell. 7 og 8 kom Gen. Schmettau til Byen.

Et norgsk (sic) Krigs-Directorium er oprettet, hvor Schmettau, Deichmann, Voss, Lengnick skulle være i.

5 August–14de visiterede jeg i Provstiet.

Nat til 21 Nov. døde Canc.-Raad og Lagmand Mathiesen.

20 Dec. † Procanceler Pontoppidan, f. 1798.

Dette Aar har her søndenfjelds i Norge været ufrugtbart formedelst lang Tørke for (og) efter St. Hans Dag. Ved Juletider gjaldt Rug og Byg 3½ Rdl., Havre 2½ Rdl. Var neppe at faa. Extra-Skatten, som endnu vedvarede, trykkede Folk ogsaa meget. Stærk Kulde var her før og efter Juul.

1765.

Nat mell. 9 og 10 Jan. Kl. 11¾ døde Just-Raad Christian Ancher 53½ Aar gl.

21 Jan. † Raadmand Chr. Br. Tullin.

Krigs-Directorii Project om at sælge de beneficerede Gaarde.

14 Febr. † Justitsraad Hans Juel.

Nat til 5 Apr., Skjærthorsdag, brændte den største Mølle ved Nedre Foss.

25 Marts reiste Deichmann og Lengnick efter Ordre til Kbhvn. og kom tilbage med velforrettet Sag d. 16 Juni.

29 April kom Skibe ind. Mærkeligt, at i dette Aar gik Isen først op mellem Næsodden og X.ania og laa nedenfor endda nogle Dage.

Hørtes om Revolten i Bergen aug. Extra-Skatten, som var skeet 19 April.

8 Mai blev et nyfødt Barn fundet i en Ligkiste ved Hukebak, som en fattig Kvinde havde indsat.

1 Mai opkom 2 Minermestere og 10 Minerere, som aldrig havde mineret. Schnell spurgte dem derom.

31 Mai † den dydige, gudfrygtige og taalmodige Generalinde Mangelsen, (fød) Catharina Bygbal.

6 Juni † Auditeur og Sorenskriver Gjessing.

Grev Laurvig kom op. NB.

24 Juni † Karen Leuch, Enke efter Iver Elieson.

Denne Sommer var Dyrtid. Fattigfolk fra Landet bar Korn paa deres Rygge mange Mile, saa deres Rygge ophovnede, nogle døde paa Veien, andre strax efter Hjemkomsten.

27 August † Fru Nielsen i Møllen.

28 August † Justitsraad Jonas Ramus.

25 Sept. † Fru Bukier.

12 Oct. † Peter Cudrio.

14 Oct. dømt i Thulesii Sag for Oberhofretten.

Sept. Bies Fabler confiskerede, og han selv undvigede.

11 Nov. † Justitsraad Thomas Bukier.

15 Nov. † Mad. Kaae.

15 Nov. blev en Morian døbt i Slotskirken.

18 Nov. fandtes Visiteur Grundts Hustru druknet i en Vandpost.

23 Dec. † Professor Borch, 69½ Aar gl.

Denne Sommer har været frugtbar paa Korn, men ikke meget Hø, teml. Havefrugter.

1766.

3 Jan. hørtes, at Slotsfoged Røed var afsat. At en Commission skulde sættes i Kbhvn. af Danneskiold-Samsøe, Thott og Reventlow, af Krigs-Direct. Fine (?) og Ahrensted til at efterse Krigs-Directorii Husholdning og Regnskab.

23 Jan. Kl. 5 Morg. † Slotspræsten Hr. Hans Lund.

1 Febr. † Pipers 3die Kone.

Rosenkrantz blev Obersecr. i Krigs-Direct., Gähler Commandant i Gottorp, St. Germain kom ud af Krigs-Directorio.

21 Febr. † Mad. Ole Nilsens Datter.

10 Marts kom Admiral Rømeling og de andre Commissarier fra Bergen.

12 Mart. havde Fogden Christian Dorph og Antonette Sverdrup Bryllup.

12 Mart. † Fru Mathiesen.

18 Mart. Ligprædiken over Kongen.

23 Mart. † Helle Pay og Philip Nielsen.

25 Mart. † Mad. Krefting paa Bærums ♂ Verk.

11 April † Kammerherinde Storm hastig af et Slag.

29 April † Hr. Nils Tyrholm, Sognepræst paa Bragernæs.

25 Mai var Bededag for Kongens lykkelige Regjering.

1 Mai Maaned skjød Grev Wedel af Wedelsborg sig ihjel paa Slottet. Han var af disse Tiders Religions-Foragtere.

Prinds Carl af Hessen Bryllup.

Natten til 4 Sept. frøs Bønner og Agurker bort her i Byen.

Den liderlige Historie, som skede i dette Foraar af nogle Søofficerer med et Kvindemenneske in puncto sexti &c.

I denne sommer var Campements i Ager Sogn, paa Thoten og i Octbr. i Smaalenene. Oberhofmarschal Moltke gik af. Forandringer skede i Krigs-Directorio.

1 Oct. var Procurations-Formæling baade i London og Kjøbenhavn.

19 Oct. Dom. XXI Trin. skede Taksigelse af Prædikestolen efter kgl. Befaling for Kongens Indtrædelse i Ægteskab.

11 Oct. † Gen.-Major Deichmann.

28 Oct. † Provstinde Haberdorph.

17 Nov. † Lars Kloumann i Arrest.

27 Dec. (sic) blev stjaalet fra Præses. 800 Rdl.

18 Dec. Thulesii Sag dømt for Høieste Ret.

Denne Sommer mere Hø end 1765, men mindre Korn. Vi havde en stærk Rede og Tørke i 4 Uger sidst i Mai og først in Junio. I denne Sommer blev begyndt af Schultz Tegl- og Kalkbrænderi paa Holmen.

1767.

19 Jan. reiste Grev Schmettau til Kjøbenhavn.

I denne Vinter blev franske Comoedier (opført) endog paa Slottet (og) Maskerader tilladt endog ordinarie Borgerfolk og Studenter paa Slottet, hvor der kunde være over 800 paa engang. Pr. af Hessen kom i Kongens Unaade, Grev Gørtz fik begge Garde-Regimenterne om Formiddagen og mistede dem igjen om Eftermiddagen. Krigsraadet gik af og Krigs-Direct. igjen, som før, oprettet i Kbhvn. St. Germain og Gähler kom derind igjen.

Grev Schmettau gik af først i April med 3000 Rdl. Pension. Kongen vilde betale hans Gjæld her med mere end 8000 Rdl. Grev Rantzau-Ascheberg beskikket i hans Sted. Det norske Krigs-Direct. skal gaa af til 1 Julii. Projecterne til Forandring med Militien i Norge blev sendt til Vice-Stath.s Betænkning. Den 16 April kom det med Posten.

29 April † Fru Brandt.

Lengnick blev igjen Gen.-Auditeur, Fleischer mistede Betjeningen.

9 Mai kom Generalen, Grev Rantzau.

I Februar tilholdt 7 Svaner i aaben Sø ved Lysager, da Havet var fast alle andre Steder tilfrosset.

Capt. With, en Skrædder-Søn af Christiania, myrdet d. 1 April i Kjøbenhavn af Morel og Stuz, en Underofficer og Soldat, som passede ham op, for hvilke han ofte havde udladt sig med sine naturalistiske Principiis.

15 Juni kom oberst Lehmann – her, som tilligemed Brøcher gjorde Inddelingen med de nationale Regimenter. Det tydske Regiment kom 21 Juni.

20 Juli † Anne Aleth Winsnes.

23 Juli fik Etatsr. Feddersen Afsked, og Hofjunker Stockfleth blev Præsident.

4 Aug. blev Stockfleth anført af Piper til Raadhuset.

Obrist Lehmanns Reiser og Opførsel.

De arme tydske Soldater led tildels stor Nød og vare Indvaanerne til stor Tyngsel. Paa Vinger holdt de ilde Hus. D. 23 August blev en tydsk Soldat ihjelslagen af den Sav, hvormed han vilde save Marmor.

8 Oct. Kl. 5½ Aft. i Conf.-Raad Peter Vogt, 82 Aar gl.

Hansens Geværfabrik, som Kongen kjøbte for 120,000 Rdl., fik Gen.-Krigs-Comm. Clasen for Intet, efterat Kongen selv havde brugt det nogle Aar, og hvert Gevær kostede Kongen 22 Rdl., som Hansen havde solgt for 6 Rdl. Nu skal Clasen aarlig levere 6000 Gevær for 8 Rdl. Stykket. Hansens Søn havde, nylig før Clasen fik det, budet 71,000 Rdl., men fik det ikke.

28 Oct. Kl. 5 Morg. † Canc.-Raad og Byskriver Jacob Leuch, 57 Aar gl.

Grev Laurvig kom ned til Kbhvn. igjen.

26 Oct. Kl. 6 fik Grev Danneskjold ved Søetaten en Billet, hvorved han blev befalet inden 3×24 Timer at forlade Kbhvn. etc. R. P. (sic).

11 Nov. havde Iver Neumann og Inger Marie Hersleb Bryllup.

22 Nov. havde Gen.-Auditeur Morten Wærn og Anne Marie Haslef Bryllup.

27 Nov. Fik de nationale Underofficerer, som vare indkomne forat sendes til Kbhvn., Lov at reise hjem igjen.

Sidst i Novbr. fik St. Germain Afsked med 7000 Rdl. Pension at fortære, hvor han vilde, og Ordre at være af Riget inden 14 Dage efter sin Afsked. Gähler fik Afsked i Naade med Pension. Aarsagerne til St. Germains Fald – Esrom Gods, som han vilde overtale Kongen til at sælge, Saldern og Grevinde Wedels Nedreise til Kbhvn.

14 Dec. reiste St. Germain fra Kbhvn., maatte bede, at Porten maatte aabnes en Time før den sædvanlige Tid af Frygt for Pøbelen. Bitre Skrifter kom ud mod ham, Nahums 3. Cap. blev appliceret paa ham.

Et Horehus i Kbhvn. blev af Pøbelen nedrevet.

Her i Norge blev et Generalitet og Commissariat, bestaaende af Gen. M. Schnell, Pomeau, Voss og Lengnick.

Grev Rantzau fik sin Afsked med Posten 24 Decbr. og Ordre at reise til sit Regiment i Glückstadt uden at komme til Kbhvn.

Cabinets-Secr. Reverdil var den første af disse Folk, som fik Afsked, siden de andre, Grev Gørtz, Arenstorff, fik sin Afsked.

Det Møenske gevorbne Regiment blev forbudt at hverve her mere, at levere de nationale Soldater, som de havde hvervet, tilbage og alene beholde ungt Mandskab, som var Husmandssønner. Det sidste blev forandret. Christiania By blev befriet for den strenge Medfart, og Indkvarteringen skulde blive, som den tilforn havde været. – Det Foranførte om Indkvarteringen blev vel sagt, men ikke i Alt opfyldt, som man endnu haaber.

Dette Aar har været meget fugtigt og koldt. Saa meget og idelig Regn har jeg aldrig tilforn fornummet noget Aar. Havefrugterne kunde altsaa ikke blive ret modne. Hø blev her meget, og maadeligt Korn.

1768.

7 Jan. reiste Grev Rantzau her fra Byen, hvorover de Fleste glædede sig inderlig. Hans Grevinde blev her tilbage til Foraaret. Hun er et meget dydigt, af Alle elsket og høiagtet Menneske.

19 Jan. † Just.-Raad Engebret Vaager i Kbhvn., 37 Aar gl. En Murmesters Søn her af Christiania.

24 Jan. i Morten Leuch, som var nedreist til Hafslund, 36 Aar gammel. Hans Fader var den brave og berømmelige Peder L., hvis Fader var Morten L., ogsaa Kjøbmand i Christiania, hvis Fader var Peder Nilsen, som først var Skræddersvend, siden tilligemed Peder Pedersen Müller, som og var Skræddersvend, gik om med Bissekram, som de bar paa Ryggen og siden førte med Heste omkring paa Landet, indtil de derved havde samlet saa meget, at de satte sig ned som Borgere her i Chra. Denne Peder Nilsens Hustru var Morten Larsen Uglas Datter, hun var Enke efter en Kjøbmand ved Navn Kinck.

28 Jan. Kl. 7½ Kronprinds Frederik født, 7 Febr. skede Taksigelse i Kirken.

Kongens foresatte Reise til Norge in Majo blev opsat.

9 Mart. † min Datter Maren Kirstine, g. m. Peter Collett 22 Febr. 1764, født 4 Febr. 1745. Hun efterlod en Søn og en Datter.

9 Apr. † Joh. Fredr. Larsen meget hastig.

19 Apr. om Morgenen i Graalysingen udgik Gaarden Skea i Sørums Sogn ved Jordfald.

1 Juni reiste Christian VII af Landet. Forordn. om Extra-Skat i 2 Aar udkom.

24 Juni Kl. 6 Morg. † Canc.-Raad og Politimester Stub.

Nat mellem 9–10 Octbr. skede atter Jordfald paa Gaarden Skea, da en af de nyopbygte Lader gik ud, men ingen Mennesker omkom. Siden skede Jordfald strax ved Gaarden Asak.

15 Dec. Kl. 4½ E. M. † Gen.-Aud., Borgermester, Maaler og vrager Johan Piper, 61½ Aar gl.

Nu hørtes om Kammeraad Jens Hvids Endeligt i Strasburg.

I Juledagene intet Føre, mildt Veir og Søndenvind.

Dette Aar har været temmelig frugtbart baade paa Korn og Hø, men meget lidet Havefrugter, som kom vel af det forrige kolde og fugtige Aar 1767, thi Træerne kunde ikke i Tide skyde saften ned i Roden, før Kulden paakom. I Høaannen og Begyndelsen af Skuraannen var godt Veir.

1769.

Jan. Md. begyndte med Slud og mildt Veir, som det kunde været ved Paasketid. Intet Føre var her, ingen Tilførsel kunde ret ske med Brændeved, en liden Favn Granved blev betalt med 1 Rdl. 16 Sk. Her var en stor Pengemangel. Suffisante Folk kunde ikke faa laant Penge paa tredobbelt Pant, Sølvet fra Kongsberg var i nogle Aar ført af Riget, Mynten var standset, Kornvarer dyre, en ynkværdig Tilstand i et Land efter 50 Aars Fred.

6 Jan. blev gjort Taksigelse for Kongens Hjemkomst til sine egne Riger og holdt op at bede for hans Udenlandsreise.

Endel Huse brændte af i Stavanger.

22 Jan. communicerede Kongen og Dronningen, d. 20de havde Biskop Harboe været hos ham og talt opbyggeligt med ham.

Fyhn var bleven Politimester og fik adskillige fortrædelige Affærer.

24.Febr. mell. Kl. 5 og 6 Morg. † den brave Gen.-Lieut. Mangelsen, som savnes af Mange, mest af de Fattige.

3 Marts Kl. 6 Morg. † Oberstinde Brockenhuus.

28 Marts † Gen.-Krigs-Comm. Peter Voss.

Vor nye Præsident og Borgermester, Just.-Raad og prof. Holm, † i Kbhvn. 29 April, førend han kom til Tjenesten.

Fru Feddersens Søn, som havde Slaget, druknede ved Papirmøllen d. 5 Mai.

1 Sept. Md. kom. Prof. Hell, som havde været i Vardøhus, Harboe og Butzov, som havde været paa Tromsøen, Kratzenstein, som havde været i Throndhjem for at observere Veneris Gang gjennem Solen, tilbage. I Vardøhus havde været klart Veir, men paa de øvrige Steder Regnveir den Dag, saa de Intet havde seet.

28 Aug. lod en Comet sig se til midt i Sept.

10 Oct. kom Vice-Statholder Benzon tilbage fra Danmark med ønskelig Sundhed.

1 Nov. reist til Kjøbenhavn. 29 Nov. blev Sagen paadømt og vunden. 13 Dec. kom jeg hjem.

Dette Aar har været middelmaadigt, nogenlunde Korn, men lidet Hø og Halm. De tidligste modne Moreller bleve der temmelig mange, men de senere faa, ligeledes faa Æbler og Pærer.

1770.

26 Jan. blev Benzon Statholder.

1 Febr. † Auctions-Directeur Pet. Henr. Barcklay.

14 Febr. † Generalinde Bjørnsee og Student Peder Leuch.

8 Febr. leverede Professor Hell og hans Reise-Compagnon til Kongen et trykt Skrift paa Latin paa 82 Kvartsider angaaende deres Observationer.

28 Januar havde været forfærdelig Lynild i Throndhjems Stift, Annexkirken Nes til Øreland afbrændt og to andre Kirker og en Præstegaard.

12 Febr. En forfærdelig Storm, Krogstad Præstegaard brændte af.

Børnekopperne grasserede stærkt i denne Vinter.

28 Marts havde Krefting og Jfr. Karre Bryllup.

Nat til 4 Mai faldt skodyb Sne og paa sine Steder ved Vindern en Mængde Agnmark ned paa Sneen.

19–20 Mai. Heden 16° Reaum., 22de næsten 18°, 27de kuns 4°, nogle Dage efter 6°, 31te kun 2° over Frysepunktet. Ved Middagstid lidt Sne, Efterm. Regn, Aften Kl. 6 1° under Frysepunktet.

1 Juni 1° under Frysepunktet. Her laa Sne, i Hakkedels-Skoven faldt 1 Alen dyb Sne, om Aftenen mildere Veir.

27 Juni. Peter Collett og Johanne Henrikka Ancher Bryllup.

28 Juni. Varmen næsten 19°.

In Julio sagdes, at den gamle Drakenberg døde i Aarhuus. Ikke sandt. Kort efter døde Grev Danneskjold-Samsøe.

1 Juli kom vor Flaade til Algier.

2 Juli begyndte den at bombardere. 12te holdt de op, saasom Bombardergalioten ikke duede. 15 Juli gik de til Port Mahon med 700 Syge og 200 Døde. Gen.-Krigs-Comm. Clasens slette Krudt, som Algirierne var sendt, var fornemmelig Aarsag, at de brød Freden.

Hvass har faaet en Jødepige ud af sin Moders Hus, som skal lade sig døbe, og han har skaffet hende en kgl. Bevilling at handle med Sukker og Thee. En smuk Convertiseur.

Grev Rantzau-Ascheberg kom ind i Generalitets- og Commissariats-Collegio, beholdt sit Regiment og blev tillige Commandant i Glückstadt.

11 Sept. kom Hornemann hid tilbage fra Kbhvn., som fra Etats-Raad var bleven Kammerherre for mange Penge, skjønt hans Forstand, Velstand og Credit er meget maadelig.[22]

Oberberghauptmand Michel Heltzen paa Kongsberg † 10 Sept. 14 Dage tilforn havde han faaet Bergmusikantere fra Sachsen paa Bergkassens Bekostning, skjønt der ellers blandt Arbeiderne var stor Hunger og Nød, saa at en Bergmand havde gaaet op paa Amthuset med sine Børn og spurgt, om han ikke maatte slagte dem til Livsophold, saasom de dog tilligemed ham maatte omkomme af Hunger.

Politimester Fyhn fik med Posten d. 13 Sept. et haardt Rescript, at han skulde tilbagebetale de Penge, han havde taget fra Folk paa Grønland for deres Smaahandel; hvis det ikke skede strax, skulde Byfogden exeqvere dem ud, og Erindring, at han skulde advare og underrette først Folk og ikke ruinere Kongens Undersaatter.

Nat til 18 Sept. blev stjaalet i Agers Kirke: Patellet, en Sølvæske til Brødet og Alt, hvad der var i Blokken, Sakristidøren var sønderbrudt.

16 Oct. fik Collett og Dybwad Brev fra Kongen om at indkomme med Forslag til Handelens Opkomst i Norge, og saaledes skal være skrevet til En i Toldsocietetet og Lottericollecteur i de andre stiftets Hovedstæder.

Nat til 9de † Paul Haslefs Kone.

Agent Ancher vandt sin Sag for Høieste Ret, og Bukiers og Brokers voldsomme Arrest, som hæslig var afmalet i de foregaaende Domme, blev altsaa anseet som en Model af en voldsom Arrest, siden de foregaaende desangaaende blev stadfæstet.

8 Dec. fik Moltke, Thott, Reventlow, Rosenkrantz deres Afsked. Rosenkrantz alene fik Pension. Bernstorff haver tilforn faaet Afsked strax, saasnart Rantzau-Ascheberg kom ind.

I Decbr. meget Sne og ustadigt Veir. Dette Aar haver været teml. godt Korn og Hø lidt mere end 1769. En stor Mængde af Kirsebær og Moreller var der allevegne, lidt Æbler og Pærer, men fast ingen Bergamotter. Meget godt og tørt Veir var der i Slaataannen og Skaaraannen.

1771.

10 Jan. Med Posten blev meldet, at en Geheime-Conferents-Commission skulde bestaa af Gähler, Rantzau-Ascheberg, v. Osten, Schimmelmann, Haxthausen.

Med Posten 31 Jan. fik Statholder Jac. Bentzon et Cabinetsbrev fra Kongen med de kjærligste og taknemmeligste Expressioner for hans lange og tro Tjeneste, som Kongen nu vilde entledige ham fra, at han kunde faa Rolighed i sin høie Alderdom &c.

Ahlefeldt blev Statholder i Oldenburg, Prinds Frederik Commandant i Ahlefeldts Sted.

7 Febr. † Krigsraad Haberdorph.

22 Febr. † Gen.-Auditeur Wærns Frue.

16 Mart. fik Hagemanns Hustru 2 Sønner.

14 Apr. Dom. Misericord. blev Jens Holmboe indsat til Catechet, Kongebrev af 6 Marts.

16 Apr. Blev Birthe Gudmundsdatter rettet, som havde født i Dølgsmaal.

6 Mai gik først Isen bort, at Skibe kunde komme ind. Denne Vinter har været streng. En lang og kold Vaar.

25 Mai † Slotspræsten Hr. Joh. Green, lidt over 63 Aar gl. Johan Carlsen † samme Dag.

26 Juni reiste vor brave Statholder Jac. Bentzon herfra, hvorover alle Retsindige ret sørgede.

I denne Sommer var liden Tilførsel fra Danmark, de begjærede 4 Rdl. 2 ₻ for Td. af Rugen, 3 Rdl. 1 ₻ for Byg og Malt, 2 Rdl. for Havre. De Danske havde ført meget Korn til Amsterdam, hvor de maatte sælge 1 Td. Rug under 1½ Rdl., og en Mængde Smør, som der ikke gjaldt meget, men her begjærede Folk 3 Rdl. for et B℔ Smør.

Struensee blev i denne Sommer Cabinetsminister og Greve. Brandt blev og Greve. Trykkefriheden forskaffede mange gode og slette Skrifter, mange Skandskrifter blev opslagne paa Comedie-Huset og andre Steder i Kbhvn.

17 Nov. Gen.-Auditeur Wærn Bryllup med Marthe Haslef, hans afdøde Hustrues Søster.

24 Dec. Var oprør i Kbhvn. i Anledning af Livvagten, som skulde sættes som Grenaderer under de andre Regimenter, hvilket de ikke vilde, men fik da deres Afsked.

Dette Aar har været ufrugtbart og dyr Tid, i Begyndelsen af Sædetiden var meget koldt Regn, som hindrede Pløiningen, siden var her langvarig Tørke i nogle Uger, ingen Regn, men heller ingen ret varme i Veiret. I Høstens Tid faldt igjen meget Regn, som foraarsagede, at Høet til stor Del blev fordærvet, meget grønmalen blev blandt Kornet, meget Korn stod ude, da Sneen faldt den 6 og 7 Octbr. Et ret Saturni Aar, lidet Korn, mindre Hø, faa Kirsebær, især af de tidlig modne, nogle Æbler og Pærer blev her dog, en Tønde Rug gjaldt 5 Rdl. og derover, Byg 3½ og derover, Havre 2 Rdl. og

derover.
1772.

17 Jan. Caroline Mathilde, som havde været Dronning, arresteret og bortført til Kronborgs Fæstning, Struensee og Brandt, Gähler og Frue arresteret og adskillige andre af deres Bande.

2 Febr. Dom. 4 Epiphan. skede Taksigelse for Kongens og Landets Frelse.

5 Febr. begyndte Markedet, 1 B℔ Smør gjaldt 6 ₻ 16 ß, Talg 5 ₻ 12 ß, 1 Td. Rug 5 Rdl. 2 ₻.

1 Mart. † Iver Ancher Kl. 12 Middag.

18 Mart. † Hans Moe.

Efterat Geh.-Raad Storm havde gjort Opbud 13 Marts, reiste han herfra med Frue og to Døtre til Kbh. 15 Marts.

Gähler kom løs med 500 Rdl. Pension, maatte ikke bo i Sjelland, Fyen eller Slesvig. Falkenskjold miste(de) Kammerherre-Nøglen og skal sidde fangen paa Munkholmen al sin Livstid.

22 Juli havde Command.-Capt. Fredr. Wilh. Krog og Karen Holmboe Bryllup.

6 Sept. Kom General Huth her til Byen for at bese Fæstningen &c.

12 Sept. † Anna Collett, Peter Eliesons Frue.

28 Sept. kom Stiftamtmand Grambow til Byen.

14 Oct. reiste Geh.-Raad Storm ned til Kbhvn. igjen, efterat han her i nogle Uger havde været i meget fattige Omstændigheder.

9 Oct. † Christian Jacobsen Drakenberg i Aarhus, næsten 146 Aar.

19 August. Skede Forandring i Sveriges Regjeringsform.

26 Nov. Kl. 4¼ kom Prinds Carl af Hessen her til Chra. om Aftenen.

1 Dec. blev igjen myntet Marker paa Kongsberg, Extra-Skatten ophørt og af Regjeringen vist megen Naade især mod Norge.

Dette Aar har været et haardt Aar. Haaber, at det er det sidste eller 3die Saturni Aar denne Gang. Her har ingen Varme været i Veiret, kold Regn i Foraaret, stærk Tørke nogle Uger ved St. Hans Tider, siden meget Regn i Slaat- og Skaaraannen. Hø blev lidt mere end 1771, men mindre Korn, i Særdeleshed Byg, som slog Feil paa de fleste Steder. I Fjeld- og Skovbygderne frøs Kornet ganske bort. 1 Td. Rug gjaldt tilsidst 6 Rdl., Byg 4 Rdl., Havre 3 Rd. I Haverne var temmelig Moreller, som af megen Regn sprak og blev til ingen Nytte, Pærer og Bergamotter var fast ingen, Æbler var nogle, som en stærk Vind blæste af, før de bleve ret modne. Et B℔ Smør 2 Rdl.

1773.

3 Jan. Kl. 5 Morg. † Proc. Grundt, samme Dags Aften † Madame Kryger.

Endel Dragoner og Soldater laa nu i Kantonerings-Kvarterer. Pr. af Hessen reiste herfra 28 Dec. for at bese dem, kom igjen 22 Jan. om Aftenen.

Nat mell. 24–25 kom en Lieutenant fra Kbhvn. og berettede, at Pr. Carls Gemal var d. 19 forløst med en Prindsesse.

2 Febr. † Just.-Raad Peter Elieson.

15 Apr. Kl. 5½ † Stiftamtmand Did. Otto Grambow.

25 Apr. reiste Pr. Carl til Kbhvn.

28 Apr. † Fred. Clasen paa Frogner.

29 Mai † Hr. Cornisch Kl. 4 Morgen.

Først i Juni blev en stor Flom, som borttog og fordærvede Sæden i Østerdalen, Soløer og Vinger, noget paa Eger &c.

17 Juni ankom Pr. Carl og Prindsesse Louise her i Havnen, blev paa Skibet om Natten, drog i Land den 18de Kl. 6 Aften.

5 Juli Form. blev Command.-Capt. Krogs og Karen Holmboes Søn født. 13 Juli døde Moderen, 25 Aar 15 Dage gammel.


Capitaine Solgaard svarede Deichmann, da han sagde: „I er noget næsevis, min Herre,“ „Ja det kommer deraf, at jeg har Ben i min Næse, som I ikke haver.“

– Myntmester Meyer[23] tilstod, at han havde fortjent sin Straf, endskjønt han var uskyldig i den Sag, som var anlagt imod ham, men fordi han havde kastet sin Fader paa Døren og spændt ham ud for Trappen, fordi han adskillige Gange havde tiltalt ham for det overdaadige Levnet, han førte; dette fortalte han selv Lieutenant Wilster en Dag, han havde communiceret, efterat han var bleven kagstrøgen og brændemærket. Hans Fald var, at han sagde til Maleren Asmus Bøyesen, som havde malet hans Stue og blandt Andet malet en Præst paa Væggen: „Har jeg ikke sagt, at Bispen har ingen Næse, og Du Slyngel har jo sat ham der med Næse,“ hvilket Bisp Deichmanns Sønner, Weichard, Matthis Stub og Flere hørte, som vare inviterede og havde spist der samme Dag.


Denne teksten er offentlig eiendom fordi forfatteren døde for over 70 år siden.
  1. Holmboerne, Stamtavle og biographiske Oplysninger. Bergen 1868. S. 3.
  2. I „Holmboerne“ o. s. v. S. 53–61.
  3. Se om dette Compagni Magazin for Danmarks og Norges Beskrivelse, udg. af Fr. Thaarup, II. S. 78 fgg.
  4. Stiftamtmand i Christiania 1740–1750, da han forflyttedes til Kjøbenhavn, men besad stor Formue i Norge, erhvervet ved Giftermaal. Norske Stiftelser, III. S. 11.
  5. Jvfr. J. Chr. Berg i B. Moes Tidsskrift for den norske Personalhistorie, 2. Række, S. 197.
  6. Residerende Cap. til Aker, siden Sognepræst og Slotspræst, se om ham L. Daae, Aktmæssige Bidrag til den norske Kirkes Historie, S. 34 fgg. Green var en ivrig Tilhænger af Herrnhutismen og derfor som oftest i Strid med sine Embedsbrødre.
  7. Palæhaven.
  8. Se om ham Dorothea Biehls historiske Breve i Dansk historisk Tidsskrift, 3. Række, IV . S. 223–225. Jfr. Skilling-Magazinet for 1843 (Ny Række, Aarg. IV), S. 198.
  9. Jvfr. B. Moes Tidsskr. f. d. n. Personalhist. S. R. S. 149. General Wilhelm Ulrichsdals Moder angives her at have været en Kjøbmandsdatter fra Frederikshald.
  10. Se Hist. Tidsskr. IV. S. 504.
  11. Samll. t. N. F. Spr. o. Hist. IV. S. 319–320.
  12. Sognepræst til Nes paa Romerike.
  13. Kagen var anbragt paa Byens gamle Torv paa Hjørnet af Raadhusgaden og øvre Slotsgade.
  14. En Convention til Neutralitetens Opretholdelse var afsluttet mellem Danmark-Norge og Sverige den 12 Juli s. A., se Mercur Danois 1756, p. 205. G. L. Baden, Kong Frederik V.s Regjerings Aarbog, S 148.
  15. Resid. Capellan i Christiania; se om ham Nyerups Lit-Lex. S. 77.
  16. Amtmand i Akershus Amt 1750–1757. Hist. Tidsskr. IV. S. 507.
  17. Se om denne i sin Tid meget bekjendte Criminalhistorie Aftenbladet for 1867, No. 277 (af L. Daae), Werlauffs Antegnelser til Holbergs 18 første Lystspil, S. 115, Minerva for 1787, IV. S. 187 fgg., samt O. Wolffs Journal for Politik osv. 1814, I. S. 153.
  18. Var 27 Dec. 1759 bleven forlovet med Holmboes Datter.
  19. Theistes Reisebemærkninger ere trykte i Thaarups Magasin, II. S. 45–77.
  20. Om denne lidet agtede Mand se L. Daae, Aktm. Bidrag til den norske Kirkes Historie, S. 42 fgg. og 76, Hattings Præste-Historie, 2. Udg. S. 161, og O. Wolffs Journal for Politik osv. for 1823, III. S. 69–74.
  21. I Bohuslen ved ulykkelig Hændelse.
  22. Om denne ved Throndhjem bosatte Mand og hans Rangsyge se Werlauffs „Det kgl. danske Selskab i dets første Aarhundrede“, S. 143.
  23. Se om denne ulykkelige Mand L. Daae, Norske Bygdesagn, I. S. 138. Han døde i ynkelige Omstændigheder paa Akershus Fæstning.