Nye brev fraa provst Niels Hertzberg i Ullensvang 1814

17.
Nye brev fraa provst Niels Hertzberg i Ullensvang 1814.

I [norsk] Historisk Tidsskrift 5 III s. 157–66 hev sokneprest h. v. O. Olafsen gjeve ut fem brev fraa provst Niels Hertzberg i Ullensvang, etter originalar i Ullensvangs prestearkiv, skrivne i juni–november 1814, dei fire siste til heimen fraa ferdi til Kristiania i september og fraa upphaldet ved det overordentlige storthing i oktober og november. Tvo andre brev til heimen fraa september og oktober kann her meddelast etter originalar tilhøyrande pastor Mikael Hertzberg i Kristiania (det fyrste av desse brevi er nemnt i brevet fraa Gudvangen s. 161). Dei er avprenta bokstavrett, med Hertzbergs eigen interpunktion.

Oluf Kolsrud.

Wos, den 23de Sept: 1814.

Velsignede Moêr!

Nu Kl: 5 Eftermiddag, i dag Fredag er jeg her hos Jersin[1], friske ere vi begge. i gaar Kl: 12 Middag reyste vi fra Bergen – Jeg var før sindet at reyse her fra hiem til Eder, og tage over Røldal, til Telemarken; men da Veyret har forandret sig til Vesten og Regn, er jeg bange for at treffe Snee og Regn over Houkeli Field; derfor maae jeg tage med de andre mine Kammerater den almindelige Postvey til Leerdal. Med Halgior Hougesund, som vist nu er hiemkommen, skrev jeg dig til – Med Knud Oppedal[2] som reyser fra Bergen i Dag eller Morgen sendes alt hiem, Kuffert, og Bomme. og Sukker – Caffé skal Reutzer kiøbe, Knud har kiøbt Salt, Kavajen er prægtig og galant i alle Maader, den kostede med Arbeydsløn, Alt i Alt, 82 rd D: C: – et Par Støvler ere giorde af de Skafter jeg havde kostede 50 rd. Magrethe Hynnemør vil skrive dig til om Nistebommen. – Jeg og Koren[3] requirerede 6000 rd D: C: til Reysen og finge dem. – Vi giøre Optegnelse over Omkostningerne. – J Morgen Kl: 5 – reyse vi og overnatte om Gud vil paa Gudvangen 5 Mile herfra. Derfra til Leerdal – og saa videre. – Knud Oppedal kan fortælle allt Bye Nyt – som vist er Løgn, da det er godt – – Constitution til Leganger[4] kommer fra Stiftet – at være Forligelses Commissair, kommer den ey snart – da lad Leganger kræve den hos Stiftet – Amtmand Wibe i Christiania[5] er død – af Blodstyrtning, ikke af Blodgang som ikke er i Christiania – sig Mad. Koren dette. – Medicamenter til Hæste for Skab – følge med Knud Oppedal, Legang: læse Brugen af Abildgaard[6] – Svede Pulver følger hvorom Leg: læser paa Seddelen. – For Alting tro aldeles intet af alle de Rygter der kan komme om os fra Rigsdagen, før vi skrive selv. thi onde Rygter ville vibelig udspredes. Værer kun trøstige, her er med Guds Hielp ingen Fare. – Til Wolff[7] har Bispen skrevet om Præken – Send Expres til Peer i Quindherret[8], at han kommer ind til Eder – og det giør han og præker og greier for Eder – Jeg faaer ey Stunder at skrive Peer til, men giør det. Skriv og Expressens Betalning, den skal betales – af det Offentlige – Gud Fader! bevare Eder alle! Skriv mig til saa snart muligt om 6 à 8 Dage, og adresseer Brevet til Profeßor Platou i Christiania. Skriv mig til hvorledes J leve. Gud glæde Eder –!

Hils alle.

Din fuldtro Mand.

Nls Hertzberg.

Utskrift: S. T. Provstinde Hertzberg til Ullensvangs Prgd:

Christiania den 11te Oct: 1814

Kiære Moêr! Frisk og sund er jeg i alle Maader. Jeg længes nu saare efter Brev fra Eder, Jeg har ey faaet et Ord at vide fra Eder alt siden jeg reyste. – Jeg tør neppe tænke paa Eder paa Hus og Gaard, thi her er saameget at tænke paa, skrive om, alt ærgerligt og nedslaaende. Jeg maae dog melde kortelig: Kongen havde lovet den Svenske-Regiering i en hemmelig Artikel af Conventionen at nedlægge Regieringen. J Lørdags den 9de Oct: kom Brev fra Kongen til Storthinget, hvori han udbad at en Deputation maatte sendes ham, da han selv var syg og kunde ey komme. 25 af os bleve udvalgte, jeg var een af dem vi kiørte i 112 Vogne[9] Procession, under Geleide af 50 ridende Jegere til Lagaards Øen hvor Kongen boer, Professor Treschow var vor Formand, han talte til Kongen, at vi nu vare komne efter hans Befaling at høre hvad han vilde. Han den deilige, blide Mand. med Taarene i Øynene, talede nogle faa Ord, at han vilde nedlægge Regieringen, Han ansaae sig nu i Vejen for Norges Lykke – han bad Gud velsigne Nordmændene og gik sin gang – han græd og vi alle med – Rosencrantz oplæste da, Kongens Brev, hvori han aldeles frasiger sig og Afkom Norges Rige. – Saa der er alt det Nye hidtil er paberet. Men det er ogsaa det forfærdeligste Nyt. Udførligt blir i Tiden alt trykt. Jeg er saa forarget, saa klæmt, saa ley at jeg ikke gidder skrive mere herom. Vi ere i Storthinget fra Kl: 9 til 3. hver Dag. hvad nu i Dag vil skee, /: dette skrives Morgen Kl: 5:/ veed jeg ey, men forventer Storm og Strid, over dette høyst vigtige Forhold. – Man siger at Kongen er alt reyst – i det mindste, var Skib ferdig til ham. Man siger: at Svensken vil nu give og tilstaae os alt om vi ville vælge Carl den 13de til Konge. Snart vil nu dette vise sig. Her ere 4 Svenske Commissairer som skulde komme i Storthinget naar dem det tillades. Blandt die er en Svensk Biskop som skal være en Brav og Ærlig Mand. –

Gud glæde mig snart med et godt Brev fra Eder alle! Dette Brev læses paa Woss – af hr. Hannestad[10], Jersin[11], Nannestad[12] – Sendes derpaa snarest muligt til Ullensvang, Convoluteret af Hr. Hannestad. – til Provstinde Hertzberg. –

Alle paa Woss og Ullensvang værer hilsede

kiærligst.
Nls Hertzberg.

Utskrift: S. T. Provstinde Hertzberg Ullensvang.


Læses af Hr. Hannestad og Øvrige Jndenmeldte sendes saa til Ullensv: test. Nls Hertzberg.


Denne teksten er offentlig eiendom fordi forfatteren døde for over 70 år siden.
  1. Georg Burchard Jersin, sokneprest paa Voss.
  2. Um Knut Halldorsson Opedal, skyssskikkar og handelsmann i Ullensvang, sjaa O. Olafsen, Ullensvang s. 352–5.
  3. Arnoldus von Westen Svlow Koren, sorenskrivar i Hardanger og Voss, repræsentant paa det overordentlige storthing 1814.
  4. Niels Leganger, gardbrukar paa Molde i Os, gift med N. Hertzbergs dotter Mariane.
  5. Niels Andreas Vibe, amtmann i Nordre Bergenhus amt 1802–11, sidan generalkrigskommissær og overkriminalrettsassessor, † 9. september 1814.
  6. P. C. Abildgaard, Dansk Heste- og Qvæglæge til Bøndernes Brug, Kbh. 1770, 6. uppl. 1812.
  7. Frederik Christian Wolff, sokneprest i Ulvik.
  8. Peder Harboe Hertzberg, sokneprest i Kvinnherad, bror aat Niels Hertzberg i Ullensvang.
  9. 1 over lina.
  10. Haagen Hannestad, residerande kapellan paa Voss.
  11. Sjaa s. 950 note 1.
  12. Christen Styhr Nannestad, konstituert sorenskrivar i Voss og Hardanger. – I NHT 5 III, 165 l. 6 f. n. maa daa lesast: Hannestad.