Det gamle Hafslunds brand

16.
Det gamle Hafslunds brand.

Det er nu litt over 150 aar, siden herregaarden Hafslund blev reist, efterat den ældre gaard, som laa paa samme tomt, var nedbrændt. De nærmere omstændigheter ved branden har imidlertid været fuldstændig ukjendte. Man har kun visst, at de eneste levninger, der blev tilbake av den gamle kampestensbygning, er dele av de to fløier, som blev indbygd i den vældige, statelige gaard, der opførtes istedet. Den stolte og pragtsyke husfrue Anna Elieson, f. Collett, skal ha tat en meget virksom del i planen for og utstyret av det nye Hafslund. Om hende fortæller familiesagnet, at da den gamle gaard brændte, gik hun op paa en haug i nærheten og lot sig bringe en fuld pokal, hvorav hun drak en skaal for et nyt, prægtigere Hafslund. Den hele historie er imidlertid, som vi skal se, det rene digt. Heller ikke tidspunktet for branden har været nøiagtig kjendt; man har formodet omtrent 1761.

En av Fredrikshalds gamle, i riksarkivet bevarede protokoller gir endel oplysninger om Hafslunds brand, som her skal meddeles. Den fandt sted vinteren 1757–58. Eieren, den grundrike justitsraad Peter Elieson, og hans unge hustru hadde saaledes bare bodd et par aar paa Hafslund, da ulykken indtraf.

Paa gaarden hadde man denne vinter en snekker, Peter Kieldsen, i arbeide, og han hadde faat sig et kammer i hovedbygningen til verksted. En kveld forlot han dette og gik ind til fuldmægtigen, Friedrich Bøyesen, for at prate med ham. Han lot et brændende lys staa efter sig paa høvelbænken, midt blandt spaaner og høvelflis; rigtignok forklarte han siden ved forhøret, at han den kveld hadde sat lyset i en blikplate, mens han ellers pleiet at ha det i en træklype, men uforsigtigheten var jo omtrent like stor.

Ut paa natten stod gaarden i flammer, og det var tydelig, at ilden var opkommen i Peter Kieldsens kammer. Man har kanske uttalt sin mistanke til ham, for da ilden raste som værst, ved 4–5 tiden, rømte snekkeren sin vei. Herskapet var fraværende under branden og fandt saaledes ved sin hjemkomst bare rykende ruiner.

En hel del kostbare møbler og andet bohave var gaat tapt; likesaa var store mængder av korn fortært, som laa paa bygningens lofter. De gamle sagbrukseiere var jo ikke alene forsynt med korn for eget behov, men maatte desuten ha tilstrækkelige forraad til sine arbeidere, som fik en del av sin løn utbetalt i denne vare.

Hvor stort tap Elieson hadde lidt, kunde han ikke saa nøie si, efter et løst skjøn mente han »en 20–30000 Rigsdaler eller mere«. Holder man sig til det sidste tal, vil det si omkring 90000 kroner, en sum, som efter den tids pengeværdi i virkeligheten er betydelig større.

Da justitsraad Elieson ingen passende bolig kunde finde i nærheten, tok han ophold i Fredrikshald. Her stod netop den store prægtige gaard ledig, som tidligere hadde tilhørt Peder Colbjørnsen, og Elieson leiet da denne av de daværende eiere, kjøbmændene Schønning & Rohde.

Men saa begav det sig, at ut paa sommeren kom ogsaa Peter Kieldsen til Fredrikshald. Han hadde fra Hafslund rømt til Sverige og kom nu hit for at faa arbeide. Men her gjorde han sig paa et par steder atter skyldig i uforsigtig omgang med ild, idet han røkte tobak under sit snekkerarbeide, noget som var uttrykkelig forbudt i forordningen av 1751. Han blev meldt for politiet, og nu gjenkjendte ogsaa Elieson hr. Urian og kom med sin stevning. Peter Kieldsen tilstod i et og alt, og det blev bragt fuldt paa det rene, at ilden var utbrutt i hans værelse og under hans fravær fra dette.

Til straf for sin »begaaede Skjødesløshed og utilladelige Omgang med Lys og Tobaksrøgning« blev Peter Kieldsen dømt til 1 aars slaveri paa Fredriksstens fæstning samt til at betale processens omkostninger til citanten hr. justitsraad Elieson med 16 riksdaler.

Justitsraad Elieson bodde i Fredrikshald antagelig en 3 aars tid, mens det nye Hafslund var under bygning. Gaarden var ialfald færdig 1762; professor Wilse fortæller nemlig, at han da besøkte den. Under sit ophold i Fredrikshald blev Elieson paa forskjellig vis interessert i byens forhold. Han erhvervet sig saaledes flere gaarder og tomter der; Peder Colbjørnsens gaard, som han først hadde leiet, kjøpte han kort efter. Han blev endvidere medeier i sukkerrafinaderiet og i Herrebø fajansefabrik. Han vedlikeholdt

forøvrig forbindelsen med Fredrikshald, efterat han var flyttet tilbake til Hafslund, og erhvervet sig fremdeles adskillige eiendommer der. Saaledes kjøpte han i 1766 av et interessentskap et tobaksspinderi, som han dog kun beholdt en 4 aar, likesom han i 1768 indkjøpte til leiegaard den nette, nyopførte mansardbygning, som nu gaar under navn av Bockrammgaarden og er et av byens ældste huse.

O. Forstrøm.


Denne teksten er offentlig eiendom fordi forfatteren døde for over 70 år siden.